Ansvar.

Bloggen försöker sortera tankar och det går sådär idag. Men ett av orden som snurrar runt i tombolan är ansvar.

ansvarIbland har jag svårt att hitta en tråd i mina funderingar som kan landa i ett blogginlägg som du förhoppningsvis ska finna läsvärt. Tro det eller ej så känner jag ett stort ansvar gentemot dig (och mot min arbetsgivare och mina kollegor eftersom bloggen inte är min privata).

Jag vet inte hur det är med dig – men jag blir starkt påverkad av det som händer i samhället och i världen. Alla mina tankar, mina bilder av sanning, rätt och fel, utmaningar, tro och misstro, rädslor och förhoppningar snurrar runt i skallen, och mitt i stormen står jag där och famlar efter något att hålla i.

Sett i ett större perspektiv ter sig då för mig mina krampaktiga försök att skriva något klokt om ledarskap tämligen futtigt.

Samtidigt så handlar ju i grund och botten allt väsentligt i läran om ledarskap, och välmående, hållbara och lönsamma organisationer om exakt samma saker som kommer att avgöra huruvida vi människor ska reda ut all skit vi ställer till med eller ej.

Det finns ingen verksamhetsidé som i längden kan lyckas genom att bygga på rädsla, orättvisa, piska, intolerans, exkludering och okunskap. Det finns heller ingen verksamhetsidé som kan möta framtiden genom att vrida tillbaka klockan.

Dagens organisationer (och om vi får tro vad undersökningar säger om kommande generationer, så kommer det gälla alltmer) skapar sin framgång genom samarbete i ett tillitsfullt och kärleksfullt klimat. Ansvaret för den gemensamma framgången vilar inte enbart hos den som är formell ledare – den bärs av varje individ – med dess frihet och vilja.

Tänk om vi kunde hantera vår gemensamma verksamhet “människosläktets stund på jorden” på samma sätt.

Jag tänker att mitt och ditt ansvar har aldrig varit större än nu.

 

Ha en fin helg
/Ludde


  1. Jag har länge velat kommentera dina otroligt bra välformulerade, intressanta och tänkvärda blogginlägg. Nu tar jag mitt ansvar och gör det:-)
    Om alla människor börjar med sig själv, att gå inåt, att välja goda tankar och handlingar om sig själv och om andra, har man mycket att vinna. Då blir det mjukare möten som förhoppningsvis mynnas ut i en mer positiv riktning.

    Susanne Norén