Att skapa klarhet som ledare

Att skapa klarhet där det saknas, är enligt Microsofts vd din viktigaste förmåga som ledare – ”to create clarity where non exists”.

ledareLäser en artikel publicerad av CNBC, där Microsofts VD Satya Nadella rankar de viktigaste ledaregenskaperna. Det ju förstås subjektivt, men det är svårt att argumentera emot dess betydelse.

På första plats:
Provide clarity – bringa klarhet och tydlighet

När det är tider av kris och kaos, söker vi oss till ledare som kan skapa klarhet och tydlighet där det saknas – och därmed underlätta i svåra situationer. ”Du kan inte kalla dig ledare om du i tider av osäkerhet bidrar till förvirring. Du måste skapa klarhet, där det saknas”.

På andra plats:
Generate energy – skapa energi

Du måste visa en genuin passion och entusiasm för det du gör. ”Leaders create energy”. Men han gör också det viktiga tillägget att skapa rätt sorts energi. Att motivera gruppen genom att säga att vi är bäst – och alla andra är kass – skapar inte rätt sort energi.

Jag tänker att det håller vi nog alla med om, samtidigt så finns det en inbyggd tendens i många av oss – att vi höjer oss själva genom att sänka andra. Att bygga på den sortens energi tror jag bara får motsatt effekt i längden. Ingen bra karma för någon, om man säger så. Jag vet att jag inte blir en bättre bilförare genom att idiotförklara alla andra, men jag gör det gärna ändå. Den enda som blir sur och frustrerad är jag själv…

På tredje plats:
Drive success in any condition – skapa framgång i alla lägen

Just den här punkten känns väldigt amerikansk för mig. Men med lite förtydligande så köper jag den ur ledarens perspektiv. Du kan inte förvänta dig att glänsa och vara en framgångsrik och perfekt ledare, vare sig från dag ett, eller hela tiden. Men att hela tiden göra sitt bästa och lära sig av misstagen är det som betyder något.

“To do these three things well and not have hubris is what I think you need in leaders. You’ve got to start by acknowledging that I’m not perfect on those three all the time and pushing myself to learn.

I artikel refereras också till en tidigare intervju, där han menar att den viktigaste egenskapen, som faktiskt trumfar punkterna ovan, är att vara empatisk som människa. Både privat och i yrkeslivet.

Det låter som en klok och skön egenskap att utveckla och vårda.

Ha en fin helg!
/Ludde

Artikeln finns här om du vill läsa originaltexten!