Down Time dags.

Down Time, Off-line, koppla av, koppla ner. Sista bloggen före semestern tar av sig skorna och tackar för säsongen.

down timeFörsöker samla ihop tankarna i min rot inför bloggen som avslutar första halvan av 2017, men det verkar som mitt huvud redan tagit semester…

Så kära läsare, förlåt om bloggen kanske är mer trivial och lättklädd än vanligt, men jag skyller på sommaren. Det blir liksom lite mer filosoferande tankar som snurrar.

Och jag hoppas att du känner likadant inombords.

Att vi behöver koppla av och ge plats för våra egna behov är ingen nyhet. Men att behöva träna på att aktivt välja att vara inaktiva – det är vi den första generationen att få tampas med. Att göra sig otillgänglig med flit är inte lätt när vi förväntas vara ständigt närvarande i alla digitala flöden.

Och då menar jag inte bara den ständigt öppna mailboxen, (jodå, visst sätter vi gärna ett autosvar som berättar att vi har semester, men likväl lovar vi att vittja inkorgen lite då och då), för kanske är våra kära Facebook-, LinkedIn, Twitter och Instagram konton, ännu svårare att släppa taget om.

Vi kan ju missa nåt viktigt. Någon fyller år (som du inte hade en aning om innan ni blev facebookvänner). Någon lägger upp en fin bild. Bruna fötter. Vit sandstrand. Fantastisk middag. Trump tweetar något vettigt… skojar bara.

Kanske kommer en del undra vart du tagit vägen. Kanske tappar du en del likes och följare i dina nätverk. Helt säkert kommer du få en gäng fina påminnelsenotiser från ovannämnda plattformar om saker som hänt medan du var borta…

Men dina nära vänner vet var du är och hur du nås. Världen kommer fortsätta snurra och du kommer snart vara tillbaka på jobbet – irl och on-line.

Så varför inte ta semesterveckorna som en chans till lite rehab och on-line avvänjning? Testa att inte bara släppa jobbet, utan koppla ner totalt. Gör som du gjorde med ungarnas spelande vid datorn eller TV’n – sätt en gräns för hur mycket du ska tillåta dig besöka den andra dimensionen.

Det får bli mitt lilla sommartips.

Skickar med en klokskap från Tage Danielsson: “Tänka fritt är stort. Tänka om är större”.

Ha en underbar sommar så hörs vi i augusti!
/Ludde