Du leder som du är.

Lever du som du vill? Lever du som du lär? Oavsett svaret så leder du som du är, tänker jag.

lederDet finns de som väljer att utsätta sig för extrema faror och menar att de aldrig känner sig så levande som när de är ”nära döden”. För egen del är det en form av Carpe Diem som jag inte begriper mig på.

Du kanske tycker att det är ett något mörkt sätt att starta bloggen på, men min dag har varit en form av nära döden upplevelse och jag kommer just nu inte ur vare sig känslan eller tankarna kring det. Alternativet för min del är att inte skriva någon blogg denna vecka – men det känns inte rätt. Och någonstans finns det en bäring på den viktigaste formen av ledarskap, nämligen att ta ett aktivt ledarskap över sitt eget liv.

Jag sjöng på en begravning idag, något som jag bara gör om det gäller familj eller vänner. Det var ett avsked för en väns tvillingbror som endast fick 36 år. Att komma sorgen så nära – att se hans nära och käras smärta över sin son, sin bror, sin vän, rör upp ett virrvarr av tankar och känslor även i mig. Och du känner alldeles säkert igen dig och har känt likadant.

I sådana stunder kan jag hålla med adrenalinsökande våghalsar om att vikten av att leva känns påtaglig när döden kommer inpå. Första andetaget i friska luften på kapellets trappa blir djupt, syrerikt och fullt av liv.

Vad har det med ledarskap att göra? Just nu tänker jag bara att jag för det första vill dela med mig av min känsla till dig. Även om vi inte känner varandra så har jag en relation till dig som väljer att läsa mina funderingar. Jag blev påmind om värdet av livet idag och jag ville bara i all välmening skicka den påminnelsen vidare till dig. Lev för tusan. Lev nu.

Men i minnesorden över den unge mannen finns en tanke som har med ledarskap att göra. För en utomstående skulle hans liv tyckts vara olycksaligt. Han var gravt handikappad, utan det som du och jag skulle kalla för språk och utan det som vi skulle bedöma vara livskvalitet. Ändå var han i stort sett alltid glad och spred därmed glädje, värme och kärlek omkring sig. Exemplen var många, men jag stannar där.

Det jag vill säga är att det blev tydligt hur han – mot alla odds – påverkade sin omgivning starkt genom sitt sätt att förhålla sig till livet.

Där finns en viktig påminnelse om ledarskap. Ta ledarskap över ditt liv. Det du värdesätter. Det du vill stå för. Det du vill förmedla till andra.

Inte bara för din egen skull – för dina värderingar och ditt förhållningssätt till själva livet, kommer påverka din omgivning och ditt sätt att vara ledare.

Du leder som du är.

Ha en fin helg och ta hand om dig.

/Ludde

Tags: