Ett glas vatten

Alla skogsbränder hade vid något tillfälle kunnat släckas med ett glas vatten. Citatet lär komma från Lars Nyhlén och jag snappade upp det i en artikel i Chefstidningen.

Att våga vara tydlig med sina känslor, även om det leder till en situation som kan vara obehaglig skulle förmodligen kunnat förhindra att problem som egentligen är småsaker växer till djupa konflikter. Men det är som så ofta lättare sagt än gjort.

IMG_0200Jag kan inte räkna alla de gånger jag konstaterat hur mycket bättre det hade varit att “ta det direkt” – en insikt som både jag och personen jag haft en konflikt med oftast gemensamt konstaterat efter att vi hittat ett samförstånd.

För en del faller det sig naturligt att vara tydliga när något inte känns bra, men för många av oss är det nog en ständig träning som krävs för att våga att ge ärlig feedback på våra upplevda känslor. Omständigheter som sammanhang, kultur och risktagande spelar ju också in. Kan jag säga hur jag känner det? Vad kan konsekvenserna bli? Tar relationen permanent skada?

Men oavsett om vi pratar om företagskultur eller privatliv, så bygger väl alla välmående förhållanden på att det finns utrymme att vara ärlig med sina känslor och att tilliten mellan oss är stark nog för att klara av att reda ut saker på en gång – då ett enda glas vatten kan räcka?

För vad är relationen värd annars?

Medan jag skriver dyker en gammal klok strof från en Lundell-låt upp i skallen: “Bättre skrika ett ja än att viska ett nej, bättre leva innan livet är släckt.”

En formulering som rymmer en skön inställning till livet och ett bejakande av känslor som fastnat i mitt medvetande sedan jag hörde den första gången i slutet av 70-talet. Och även om omständigheter kan spela in så har du alltid ansvaret för dina egna känslor.

Ha en skön helg!
/Ludde

 

 

Tags: