Himlen kan falla

Det låter ju nästan som en låttitel tänker låtskrivaren i mig. Och kanske blir det så nångång. Men just nu dök himlen kan falla upp i huvudet för att en kollega skickade mig en tanke till bloggen.

IMG_0324För några veckor sedan skrev jag i ett litet ps om en kärleksförklaring jag fått från min yngste son som numera är en ung man. Det där lilla sms’et gjorde hjärtat så där lätt som bara kärlek kan. “Mitt hjärta skuttar av glädje och kärlek. Himlen kan försöka ramla ner om den vill – jag kommer hålla den uppe, oövervinnelig tack vare några rader av kärlek i ett sms…

Tänk vad lite vi egentligen kräver för att finna kraft. Och tänk vad långt vi kan nå tillsammans när vi ger varandra trygghet, tillit och kärlek. Drar mig till minnes en gammal väggbonad (gammal i stilen, men ordspråket var kärnfullt modernt). “Kärlek och respekt. Ska det vara så j-la svårt.”

Jo. Det är nog svårt. För vi är känslomänniskor som överlevt genom vår utveckling tack vare att vi i grunden är rädda och ser hot snabbare än förnuftet hinner med. Det fanns goda skäl till det i en värld full av faror och där det mesta var okänt och potentiellt dödligt.

Nu lever vi i ett tidevarv där sabeltandade tigrar, okända arter, digerdöd, gastar häxor och myrlingar inte skrämmer oss längre – men ändå är vi nog osäkrare än någonsin. Och vår moderna människas rädsla visar sig i samhällsklimatet. Räddast verkar alla lättkränkta medelålders män vara…

Som vanligt är mina formuleringar och tankar helt subjektiva. Du kan tycka annorlunda och ha helt rätt i det. Citatet jag fick av Linda på jobbet och som jag skulle blogga om ledde ändå in mina känslor (som styr mig på gott och ont) in i tankebanan ovan.

Citatet var från US Navy Seals: “Under pressure you don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training. That’s why we train so hard”.

Fritt översatt: “Under tryck/hot reser vi oss inte för att möta utmaningen, vi sänker oss till den kapacitet vi tränat oss till. Därför tränar vi så hårt.”

Oavsett om du är ledare eller ej, så är du känslostyrd. Det kommer situationer där din förmåga att hantera dina egna känslor (inte minst rädslor) är helt avgörande för både dig själv och din omgivning. Och det – är en livslång träning.

Den naturliga slutklämmen på min blogg är ju förstås att du är välkommen till oss för att träna i självinsikt och personligt ledarskap. But that goes without saying egentligen.

Min slutkläm blir istället att påminna om en sak till som gjort människosläktet till framgångsrika överlevare. Visst har vår amygdala räddat oss – men inte som art.

Våra förfäder lärde sig övervinna tillräckligt mycket rädslor för att våga samarbeta – att lita på att vi kommer längre med hjälp av varandra, än på egen hand.

Med den tanken önskar jag dig en skön helg!

Kärlek och respekt
/Ludde

 

Tags: ,