Ledarskap och digitalisering.

Vad händer med ledarskapet när digitalisering och robotisering kommer stöpa om våra liv? Undertonen i debatten präglas en hel del av oro.

digitaliseringFörr i tiden tog förändringar tid. En generation upplevde ungefär samma sak som föregående. Och för att kunna relatera till förändringar krävdes ofta att individen varit med ett tag och åtminstone uppnått medelålder för att börja kunna irritera sin omgivning med historier på temat “det var bättre förr”, eller “värre när jag var liten då vi bodde i en skokartong under motorvägen”. (Du som kan din Monty Python vet vad jag menar).

För dig och mig är det helt annorlunda. Jag är lite drygt 50 år, men om du som läser detta är född så sent som på 90-talet, så har vi ändå upplevt samma utveckling under de senaste 20 åren som saknar motstycke i historien, och kan relatera till ett “förr” som var faktiskt var alldeles nyss…

Jag jobbade själv med den första genrationens PC-baserade serverlösningar i slutet av 80-talet. Tio år senare satt vi som var inne i IT-bubblan och pratade om e-handel för alla och internet of things, trots att internet nyss var en fluga och modemens ivriga tjatter inte satte några som helst hastighetsrekord. Och telefonen var till för att ringa med.

Mycket av det vi pratade om då kring digitaliseringens alla möjligheter, gick inte att realisera – främst för att bandbredden inte fanns, plus det faktum att applikationerna då skapades mer utifrån tekniska ambitioner och inte användarnas behov, mognad och känslor.

Nu står vi enligt alla inför en revolution som motsvaras av införandet av elektriciteten. Rubrikerna är många på temat “digitalisera eller dö”.

Och vad händer med oss? Ska robotar ta över våra jobb? Hur påverkas vår självbild? Vår människosyn? Ledarskapet?

För en gångs skull tänker jag inte slutföra mina funderingar i denna veckas blogg, utan lämna lite rum för dig och dina funderingar – och om du vill dela med dig i kommentarsfältet så blir i alla fall jag själaglad.

Men det finns faktisk ytterligare en anledning till att bloggen slutar med en cliffhanger. Chansen att du som läser bloggen har hört talas om, läst en bok av, varit på en föreläsning med, eller gått en kurs för Kjell Lindström, är nog rätt stor gissar jag. Kjell driver dessutom sedan många år Noden och ger varje vecka ut ett nyhetsbrev med trendspaningar som jag kan rekommendera dig att prenumerera på. (Det gör du här.)

Vi lunchade igår och pratade bland annat kring det ämne som jag redan hade i huvudet inför veckans blogg och föga förvånande satt Kjell inne med massa tankar utifrån sitt breda kompetensområde. Vi bestämde på sittande fot att prova att skriva lite tillsammans under rubriken “Ludde och Lindström resonerar” och du kan ju redan räkna ut temat på vårt första gemensamma resonemang.

Jag hann inte ens hem innan det låg ett mejl i inboxen med ett utkast till en artikel från Kjell… snabb kille det där:) Så – To Be Continued.

Med det sagt vill jag som vanligt önska dig en skön helg, precis på det sätt du vill ha det.

/Ludde

Tags: ,