När reflekterar du över ditt ledarskap?

I tider av kris prövas ditt ledarskap, sägs det. Då är det naturligt att reflektera, men det borde kanske ske hela tiden.

ledarskapLäser en artikel i Chef om tre kvinnliga regissörer och deras vardag och villkor som ledare. Intressant läsning och det kan inte vara lätt att verka i en värld av stora egon.

Fastnade för ett citat av Anna Ståhl:

”Jag önskar att man alltid reflekterar över sitt ledarskap, och inte bara när eller om det är kris. Fokus bör ligga på uppgiften och att utvecklas. Konflikthantering kräver kunskap, mod och arbete. Något man får ta ansvar för att öva på.
Ibland tror vi kanske att bra ledarskap ska vara en talang. Fallenhet kan man ju ha, men det kräver som sagt utveckling och kunskap.”

Kloka ord och rätt inställning tänker jag.

När det är kris (oro och osäkerhet i organisationen, förändringar, konflikter), är det på ett sätt lätt att veta vad man står i sitt ledarskap. Din roll blir kanske tydligare och mer konkret än när allt lunkar på i frid och fröjd. Feedbacken på hur du hanterat situationen kommer i regel på ett relativt tydligt sätt – direkt eller indirekt – och sannolikt rannsakar du dig själv en hel del.

Vi är ju alla olika individer med olika personligheter, därför är varje ledarskap unikt. En del av oss kanske är som starkast i kriser, andra av oss får kämpa oss till den kompetensen.

Men ledarskap är ju så mycket mer än att hantera svårigheter. Att vara på tå och medveten om det som sker i vardagen, att inspirera, motivera och utmana dig själv och dina medarbetare till att göra allting ännu lite bättre tillsammans – kräver att du ger dig själv utrymmet att reflektera och fortsätta utvecklas.

Så här kommer tre tips från mig:

Hämta in feedback från dina medarbetare – hela tiden.
Det behöver inte vara uppstyrt och krångligt. Men skapa en rutin för det. Ett återkommande samtal över en kopp kaffe mellan fyra ögon kan ge massor av input.

Bli coachad
För en del av oss är det naturligt att reflektera. För andra som är mer produktionsorienterade kan reflektionstid kännas både svårt och rentav lite onödigt. Oavsett om du är reflekterande eller ej, så kan rätt coachning ta dig vidare i din ledarskapsutveckling.

Vidareutbilda dig
Att ge dig själv tiden att gå en ledarskapsutbildning ger dig inte bara nya kunskaper, den ger som regel ny energi och ett utökat nätverk av andra människor som vill bli bättre ledare. Du kanske rentav får nya vänner – och det kan man aldrig ha för många av.

Ha en fin helg
/Ludde

Tags: