Prisade chefer

”Våra chefer har tränat, tränat och tränat.” Orden kommer från vinnaren till titeln årets HR-chef, Jozef Khasho.

cheferVeckans blogg skrivs på årets första dag med försmak av sommaren. Sitter ute och fullständigt toknjuter av fågelsången och allt liv som inte tycktes existera för ett par veckor sedan. Jag hoppas att även du har möjligheten att stanna upp och ta in det som händer nu!

Tidningen Chef delar varje år ut ett antal priser i olika kategorier, i år vann Elisabeth Wennström titeln årets chef, men det finns även årets digitaliseringsledare, mångfaldschef, hälsofrämjande, innovativa etc.

Det är intressant att läsa lite om vinnarnas och finalisternas egna reflektioner och även om jag inte har några konkreta belägg för det rent historiskt, så tänker jag att de mjuka ledarskapsfrågorna – det mänskliga – är i fokus på ett sätt som det inte var för bara några år sedan.

”Skapa miljöer som föder lust”, ”Sluta leta fel, gör mer av det du gör bra”, ”Få folk att känna sig trygga”, Personal som inte trivs är dyr”, ”Det mjuka är det nya hårda”, Väv in det mänskliga” – några citat från dessa chefer och ledare. Det känns rätt och bra, tänker jag.

En av intervjuerna fastnade jag särskilt för, den med årets HR-chef. Jag gillar verkligen utgångspunkten för hans sätt att se på ledarskap. För honom är värderingarna grunden för ledarskapet, och för att komma fram till hur ledarskap ska bedrivas (på Rusta i det här fallet), involverades alla medarbetare under 1,5 år.

”Sedan byggde vi vårt ledarskapstänk utifrån det, med 16 beteenden som chefer ska visa upp i arbetet i vardagen. Våra chefer har tränat, tränat och tränat”.

Att jobba konkret med värderingar sätter automatiskt fokus på det mänskliga, våra relationer, beteenden, attityder och kultur. När en organisations grund är tydlig (varför finns vi? hur gör vi skillnad? hur vill vi ha det tillsammans?), blir det mesta mycket lättare. Svaren på de grundläggande frågorna handlar sällan om resultatmål eller annat som ryms i ett stapeldiagram, utan om vad som driver oss, som engagerar, motiverar och får oss att tillföra vårt bästa.

Svaret på de ”mjuka” frågorna måste finnas hos alla i en organisation, men ledarskapets roll som dagliga föredömen i att leva värderingarna är avgörande.

Ha en fin helg!
/Ludde

PS. Här finns lite läsning om vårt uppdrag i Helsingborg Stad, en organisation som också börjat i ”rätt ände” och vars chefer tränar mycket på ledarskap.

Tags: