Stoppa tiden!

Nog hade det varit skönt att kunna hantera tiden självsvåldigt. Kunna bromsa när det går för fort. Lägga till för att hinna med. Frysa för att stanna upp.

tiden”Tid är det enda du har av värde”. Minns inte vem som myntat uttrycket och det finns säkert många varianter av kloka formuleringar, som alla visar hur avgörande just tid är i våra liv.

Tiden som aldrig räcker till. Tiden som trycks in i våra kalendrar i form av möten, måsten, aktiviteter. Nutiden som blir så upptagen med att planera för framtiden att den upphör att existera.

Att chefer upplever tiden som sin stora begränsning är inte så konstigt. Det kommer ju på ett sätt naturligt med rollen, och att kunna hantera tiden både så att det räcker för dig själv och alla de som vill ha en bit av dig är en utmaning som heter duga. Men att hela tiden känna att tiden inte räcker till för att göra det man vill skapar en ohälsosam press, som även om det inte märks utåt påverkar hur det känns på insidan.

Det märks att intresset för tekniker som ska hjälpa oss att kunna hantera ett tufft tempo med höga krav ständigt växer, och då inte bara när det handlar om medarbetar- och ledarskap, utan hela den psykosociala miljö vi lever våra liv i. På arbetsplatser, i skolan, föreningslivet, familjen, i sociala medier – hela samhället.

Det räcker liksom inte med att ha ett klokt citat på kylskåpet för att lyckas bevara nuet levande. Och även om de flesta av oss ges chansen att reflektera och ladda batterierna under helger och inte minst den stundande semestern, så är det desto svårare att få in de pauser för återhämtning vi behöver varje dag, in i varje dag.

Jag pratade med en av de chefer som precis avslutat utbildningen Mindfulness för ledare hos oss häromdagen, och en av de saker hon lyfte fram var just vikten om att kunna återhämta sig i en tempostark och intensiv arbetsmiljö. För hennes del har mindfulness blivit ett bra verktyg att skapa de pauser och lugn som våra hjärnor behöver. Kanske kan det vara något för dig med?

Hur som helst. Nu är det midsommar om ett par dagar – och snart kommer det vi längtat efter.

Just nu lever många i en tombola av förväntningar och verklighet. Vet inte hur du har det, men jag misstänker att även du har mängder av saker som måste hinnas med innan allt du drömt om ska förverkligas under semesterveckorna. Hur i hela friden ska man hinna med allt? Och efter veckor av högsommarvärme som en oväntad bonus, hoppas man ju liksom att sommaren inte redan bränt av allt sitt krut… ytterligare en orsak att stressa upp sig.

Här är i alla fall några tips inför semestern lånade från Prevent:

  • Skriv upp vad du bör göra på jobbet före semestern utifrån vad som är rimligt.
  • Boka inte möten direkt efter semestern om det går att undvika.
  • Var tydlig med om du läser mejl eller inte under ledigheten.
  • Se över mejlens autosvar.
  • Kom överens om det praktiska under ledigheten till exempel vem som attesterar fakturorna.
  • Ta chefen till hjälp om du är osäker.
  • Bromsa in mjukt innan och kör igång långsamt efter, om det är möjligt.

Mina egna tankar om tiden?
Tja den gör ju lite som den vill i alla fall, ur ett rent existentiellt perspektiv. Men jag gillade sista rådet – att hantera tiden mjukt så att säga, inte bara i broms- och startfasen.

Och jag tänker att vi mitt i allt planerande och kämpande för att äga nuet också måste ha drömmar för framtiden. Drömmar som vi planerar för, som får oss att längta och som ger oss energi att ta oss framåt och bocka av ”måsten” längs vägen. Att lära sig stanna tiden mitt i allt som pågår är ju ett sätt att släppa in drömmarna, tänker jag.

Och någonstans i allt måste vi vara medvetna om att vi lever nu och att nyss aldrig kommer tillbaka, och finna en ödmjuk balans i vårt sätt att förfara med vårt dyrbaraste.

Jag har hängt upp en hängmatta mellan vårt uthus och en kastanj. Över den hänger en tibetansk böneflagga och jag inte har en aning om vad den betyder. Men det kvittar – jag vet bara att platsen kommer ge mig många sköna tillfällen att stoppa tiden och bara vara i sommar.

Jag hoppas du också har en sådan plats och att din sommar blir alldeles underbar och precis som du drömt!

/Ludde

Tags: