Tre minuter

Tre minuter är inte mycket, men det kan tydligen påverka hela dagen. Veckans fundering är kort men kan rymma mycket.

IMG_0310Läste en notis i tidningen Chef: Tre minuter av negativa morgonnyheter höjer sannolikheten att för att du ska få en dålig dag med 27%. 

Tre minuter…

Enda sättet att inte få minst kvadrupel dos av elände till morgonkaffet är ju att behålla nattmössan nerdragen över ögon och öron och vägra ta in omvärlden genom medias dramaturgi, tänkte jag och läste vidare.

Kairos Futures spaning för 2016 är att det blir en perfekt storm, med referens till filmen The Perfect Storm och förlisningen av Andrea Gail förmodar jag. En sann historia om en vilt kämpande fiskebåtsbesättnings hopplösa kamp mot elementen.

Efter att ha läst artikeln om vår förmodade framtid, var min tanke att reflektera kring den och bidra till ytterligare några minuters elände i din dag. Men jag vill inte. Jag blev innerligt trött på eländet.

Så jag googlade på “goda nyheter” i stället, i hopp om att hitta något som kan kompensera för den taskiga tre minuters starten du just fått av mig. Och visst, jag hittade en del stort och smått, och olika försök till att sprida goda nyheter – men det jag fastnade för var en utmärkt artikel av Daniel Mendoza, ansvarig utgivare & chefredaktör för Good News Magazine. 

“Vi behöver tänka om. Vi behöver tänka större. Vi behöver sluta tro på att vi har nytta av att ständigt matas med världens alla problem och aldrig få någon balans. Vi behöver lyfta fram förebilderna, inspiratörerna, de goda exemplen, bevis för att man någonstans lyckas. Vi behöver fundera på vilka de riktiga förebilderna och vardagshjältarna är.”

Artikeln är riktad till vårt sätt att förhålla oss till vår samtid och framtid – dvs våra barn. Men oavsett om du har barn, barnbarn eller ej, så tycker jag du ska läsa artikeln!

Både du och jag vet att på samma sätt som tre minuter (eller motsvarande litenhet i annat mått) kan skapa oro och oreda i vårt inre – så kan ett enda leende, en enda vänlig blick, ett enda litet utryck för uppskattning, förändra allt.

Det sägs ju att för varje negativ påverkan behövs dubbel eller trippel dos av positiv för att balansera oss. Hur du (och vi alla) väljer att hantera och ta in medias svarta rubriker och den förutspådda perfekta stormen, det är ju upp till dig och inte så mycket jag kan påverka.

Men om vi hjälps åt att lyfta varandra, tro på varandra och våra möjligheter att påverka vår nutid och framtid på ett positivt sätt så kanske vi kan få lite bättre balans?

Det behöver inte ta mer än tre minuter om dagen.

Ha en riktigt skön helg!
/Ludde

PS. Idag vaknade jag med rejäl huvudvärk. Morgonnyheterna och dagens utmaningar gjorde den inte bättre. Så fick jag ett sms från min yngste son (23 år), “Hej farsan. Går omkring och skryter om att du är min pappa. Det är inte många som kan göra det. Är stolt över dig! Älskar dig.”

Min huvudvärk är kvar. Men mitt hjärta skuttar av glädje och kärlek. Himlen kan försöka ramla ner om den vill – jag kommer hålla den uppe, oövervinnelig tack vare några rader av kärlek i ett sms…

 

 

  1. Himla fin och tänkvärd blogg, Ludde!
    Jag är också stolt över dig och att ha dig som medarbetare.
    Chefen

    Peter Boström