Vad är rätt kompetens?

Allt förändras och snabbt går det. Tänk om min kompetens är utdaterad i morgon? Jag som precis börjat bli bra.

kompetensDet är många som pekar åt vilket håll man ska gå.

Vilken typ av kompetens som krävs för att vara attraktiv i framtiden listas i olika rapporter, och studeras förmodligen av unga människor som ska göra viktiga val. För den som redan är i karriären gäller det att veta vilken typ av kompetensutveckling som behövs för att klättra vidare.

Kan inte låta bli att dra mig till minnes hur jag själv tänkte för fyrtio år sedan, när jag skulle göra mitt första kompetensmässiga vägval. I mitt fall var det ett enkelt val – jag ville ha ett jobb fortast möjligt för att kunna bli oberoende. Då var det byggbranschen och jag valde VVS-teknik som kompetens. Fick lära mig allt om Securex-kopplingar och hur man blyar gamla gjutjärnsrör – för att snopet upptäcka att inget av det var värt något. Första dagen ute i verkligheten konstaterade min handledare att ”det där jobbar vi inte med längre – varför har de lagt tid på sånt?”.

Min karriär i VVS-branschen blev kort, så just det vägvalet spelade egentligen ingen roll. Men jag minns ändå besvikelsen jag kände över spilld tid och energi (och att jag blev osams med min lärare över detta faktum…).

Det var trots allt enklare då. Förändringstakten var lägre och det mesta gick långsammare. Inställningen till karriärsutveckling var också annorlunda – tanken om individualismen var bara i sin linda och det betraktades inte som konstigt att stanna kvar i samma organisation under lång, lång tid.

Nu är det helt annorlunda. Det går fort. Och det är mycket att hålla koll på – inte minst för den som är ledare eller aspirerar på att bli ledare. En snabb koll på mest lästa artiklar i branschpressen ger vid handen att de flesta behandlar ämnen som uppmanar till utveckling av kompetens inom en mängd områden: ”så har bygger du en positiv bild av dig själv på nätet”, ”så här blir du attraktiv för rekryterare”, ”så här vårdar du talangerna”, ”så här blir du en bättre….”

Det känns som att risken med att lägga energi och tid på ”fel” saker är ännu större nu, tänker jag. För egen del blir jag yr i mössan bara av att tänka på hur mycket energi jag måste investera för att möta ”kompetenskraven” för hur jag ska maximera den positiva bilden av mig själv i sociala medier.

Men så snubblade jag över begreppet ”metakompetenser” – ett begrepp som i sammanhanget användes för att sammanfatta kompetenser som håller över tid, oavsett hur morgondagen ser ut.

Saker som förmåga att samarbeta med andra, lösa problem, prestigelöshet, kreativt tänkande, empati etc. Mänskliga och sociala beteenden, kvaliteter och kompetenser som får oss att bli bättre tillsammans, oavsett position, bransch och sammanhang.

Den typen av kompetensutveckling blir aldrig utdaterad, tänker jag.

Ha en fin helg!
/Ludde

Tags: