Att välja sin chef.

Det finns många som säkert skulle vilja välja chef, men så funkar det ju inte. Med undantag för på söndag.

Det är svårt att undvika valet, då det dominerar i stort sett alla flöden. Den massmediala bevakningen är enorm och mitt eget flöde i sociala media är fullt av vänners och mindre “vännliga’s” kommentarer. Det varnas, uppmanas, hotas, förlöjligas, förhärligas ända in i kaklet.

Hörde precis i morgon tv en ledarskribent säga att “folk vill ha ilska och engagemang”. En kommentar som känns märklig, men med det generellt sett allt högre tonläge som förs människor emellan på sociala medier (oavsett ämne), så är det kanske inte så konstigt. Sorgligt dock att ilska som uttryck för engagemang efterfrågas, om du frågar mig.

Ledarskap (uttrycks ofta som chefen), är enligt många undersökningar en avgörande anledning till medarbetares upplevda trivsel eller otrivsel på jobbet. Bland yngre generationer som ska ut i arbetslivet är värderingar, meningsfullhet och ledarskap högt rankat i valet av arbete. Man skulle kunna säga att välja “rätt” chef påverkar din yrkesmässiga framtid och karriär.

Många skulle vilja kunna välja sin chef.

Mina funderingar har ingen – absolut ingen – politisk åsiktsinriktning. Min enda förhoppning och önskan är att du och jag lyckas göra medvetna och välgrundade val på söndag som vi kan stå för. Om man inte är riktigt rejält politiskt insatt (vilket gäller mig och jag är nog inte ensam), kan det vara svårt att se hela bilden. Värderingar, visioner, ideologier får inte samma utrymme som tydliga konfliktfrågor, persona, valfläsk och yta. Det kräver med andra ord lite arbete att ta sig under ytan.

Quick fix gillar jag för det mesta. Jag tycker ofta att min tid är begränsad och så är jag lite lat.

Snabba nyheter med få ord serverade av en nyhetsbot till min app. Någon annan läser en bok om ledarskap och summerar den i en lättsmält 15 minuters version. En valkompass som berättar för mig vilket parti jag borde rösta på…

Just den där sista har jag provat förr, men inför detta val har jag faktiskt läst partiprogram och valmanifest. Helt ärligt har jag gjort roligare saker, det blir väldigt mycket likartade beskrivningar av hur det borde vara. Men – om du som läser inte har gjort det, är osäker och har en önskan om att påverka vem som blir “din chef” i den mån det är möjligt – så kan jag rekommendera det innan röstkortet förbrukas på söndag. Det kräver lite mer, men det ger en bra mycket tydligare bild än tv-debatter och allt brus.

Med en egen kompass blir vägvalet precis så rätt för dig och så viktigt för oss som det ska vara i en demokrati.

Ha en skön och viktig helg!
/Ludde 

Tags: