ctrl alt del

ctrl alt del är en tangentbordskombination du säkert känner igen som startar om din dator när den hängt sig. Bloggen funderar kring rötter och omstarter i olika former.

Jag hörde en klokskap som flimrade förbi i ett tv-program häromdagen. Hann inte riktigt med att fånga det ordagrant – men det gick ungefär så här:

“Att växa är att sträcka sig upp mot himmelen, men också att låta rötterna söka sig långt ner i den mörka jorden”.

Jag vet inte vem som sa det – men jag gillar det skarpt.

Metaforerna kring att växa är oräkneliga, inte minst i vår bransch där utbildning är ett sätt att fortsätta växa som människa.

Att växande är en uppåtsträvande process, likt växternas sökande att komma närmre det livgivande ljuset för sin fotosyntes – känns ju som en rätt självklar association. Men jag gillade det kloka i strävan efter att hela tiden rota sig i den mörka jorden.

Ett träds tillväxt under marken ter sig inte lika prunkande och väcker inte samma beundran – men är helt avgörande för att det ska behålla sin förmåga att resa sig än ståtligare för varje årsring.

Nu kanske just ordet “mörka” känns ödesmättat – men jag gillar det. I mitt inre finns ett visst mått av mörker, inte för att det är dystert, utan snarare för att det där försiggår ting som inte syns för blotta ögat – men som påverkar mitt lövverk.

Mörkret i den djupa jorden där jag hela tiden rotar mig, är en plats för mitt näringsupptag som inte lockar eller pockar på omvärldens uppmärksamhet ovan jord. Där sker min ständiga reality check med mig själv och min mening. Där startar min ansats för att sträcka mig mot himmelen.

Det fanns en tid där jag var mer fokuserad på att växa där det syns. Att nå högt i kanapén av trädkronor. Numera är jag mer intresserad av att vara kort och tjock. I den bemärkelsen att mina rötter står pall för livets vindar.

Nu borde du undra vad detta filosofiska resonemang har med en tangetbordskombination att göra?

IMG_0190Jo – idag kom våren till mig. På alla plan. Allt som såg dött ut gör ny en nystart.

Våren är en slags om-bootning av hela ekosystemet – och just idag, stannade jag bilen på vägen ut till Gällöfsta, sträckte på mig mot soldiset, tog ett djupt andetag i den friska morgonluften och gjorde en ctrl-alt-delete på mig själv.

Önskar dig en skön helg!
/Ludde

 

 

Tags: