Den längsta resan

Det finns ett isländskt ordspråk som lyder “De längsta resorna görs i vårt eget inre”. En stor sanning uttryckt med få ord. Kanske har du planerat en långresa för din semester, kanske ser du fram emot långa, lugna dagar i sommarstugan utan måsten och stress.
Jag tycker att det finns en skön insikt i ordspråket, ungefär på samma sätt som Robban Brobergs klassiska “Målet är ingenting, vägen är allt”.

Att använda resande som metafor för att beskriva livets pågående processer är ju inget nytt. Vi har själva haft det som återkommande tema i våra utbildningskataloger genom åren när vi talat om våra ledarskapsutbildningar som resor både för individen och gruppen.

För egen del dök ordspråket om att de längsta resorna görs i mitt inre upp just nu, för att många i min bekantskapskrets är i begrepp att resa på semester. Och en hel del letar med stigande panik efter restresor till ställen dit sol och värme är säkrare än det vi upplevt på hemmaplan hittills…

Oavsett om du förflyttar dig fysiskt eller inte så pågår din resa hela tiden. Resan blir tydligare när vi byter miljö, upplever något nytt, möter nya människor, nya dofter, smaker, platser…då är det lättare att vara medveten om resan. På den ständigt pågående inre resan tickar kilometermätaren ofta på mer omedvetet, men absolut inte mindre viktig för det, snarare tvärtom.

Vad ville jag med detta då? Ville nog bara peppa mig själv att se positivt på att jag för tillfället är mindre mobil och påtvingad dagar i stillhet – men samtidigt skicka med en önskan om en skön semester till dig och att du får en sommar fylld av resor oavsett om du reser bort eller stannar hemma!

IMG_0221Personligen ska jag söka ett tillstånd av förnöjsamhet likt grodan på vårt brunnslock, läsa lite, lyssna mycket, kanske skriva någon ny låt och utöva ledarskap på mina vuxna barn när de får nöjet att måla om huset. Ska sitta i min solstol och peka med hela kryckan!

Vi kommer köra UGL-resor även nästa vecka så riktigt ännu är det inte semester. Men för många är detta sista dagen på jobbet. Hittade en rätt bra tipslista i Kvalitetsmagasinet på hur du kan undvika stress inför semestern, mina två favoriter får du här:

  • Var nöjd med det du åstadkommit. Ge dig själv en klapp på axeln och uppmärksamma mer det du gjort än det du inte gjort.
  • Har du gått på ledighet? Släpp jobbet, var här och nu och njut av ledigheten!

Vill du ha ett boktips för semesterläsning som en inre resa, så rekommenderar jag Morgan Borg’s “Den inre kompassens makt” om ledarskap, förändringsfilosofi och konsten att navigera bland människor.

Ha en riktigt skön sommar!
/Ludde

PS. Boken ligger till grund för en av våra nyheter i utbildningsutbudet i höst!