Dialogens år.

Så var det dags för ett avslut och en nystart. Nyårslöften ska avges och förhoppningar ska knytas till 2018. Jag hoppas på dialogens makt att förändra.

dialogensI den gamla nordiska mytologin var guden Brages uppgift att dokumentera alla stordåd som pappa Oden och de andra höjdarna utförde – därav orden bragd och bragder.

Även om det inte finns en direkt koppling till traditionen med att avge nyårslöften (ty den sedvänjan är som så mycket annat en import från USA), så är ändå ofta nyårslöften utmanande för den som lovar, och känns som en bragd att faktiskt uppfylla.

Traditionen med nyårslöften tog fart på 40-talet och tros komma från en av den gamle president Franklins 13 teser: “Bestäm dig att genomföra det du borde och genomför, utan tvekan, det du bestämt.”

I Kina har ju åren ett namn, typ drakens år, råttans år etc som rymmer symbolik som inte jag är bevandrad i. Men jag skulle vilja adoptera idén – definitivt som en påminnelse till mig själv – men resten av världen får mer än gärna haka på.

Det känns som världen i många stycken kommer allt längre bort från samtalet, det enda verktyg vi har för att förstå varandra.

En dialog – ett samtal – behöver inte utmynna i att vi tycker lika. Det är inte en retorisk match som kräver en vinnare eller förlorare.

Den digitala revolutionen har påverkat vårt sätt att kommunicera och under året som gått känns det väldigt tydligt. Lögner blir till sanning i hetsen på klick och likes. Polariseringen blir tydligare och skillnader i uppfattningar i stort som smått växer till raviner mellan de som tycker si eller så. Budskap som borde förklaras tappar bort sin mening då tweetens antal tecken tar slut. I kommentarsfält och flöden söks ofta konfrontation snarare än dialog.

Samtidigt finns det som med så mycket vi hittar på en positiv kraft, rätt hanterat.

#metoo är kanske det största som hänt där den digitala revolutionen påverkat alla delar av samhället på global nivå. Utan de sociala plattformarna skulle löpsedlarna på skvallerpressen snart ersatts med annat. Förutsatt att #metoo-rörelsen blir en del av vardagens samtal och inte bara har en avskräckande effekt för potentiella förövare – så tror jag verkligen att det är en game changer.

Men dialog – eller det goda samtalet – kommer inte gratis. Att ha en dialog med den som tycker som jag är ju inga problem, vi kan bekräfta varandra tills vi pöser över av självgodhet. Men vad är poängen med det?

Vi behöver förändringar. Vi behöver utföra bragder. För att åstadkomma det behöver vi mötas i samtal.

Kan 2018 få bli Dialogens År månne?

Gott Nytt År!
/Ludde 

 

Tags: