Du är en smittspridare

Det låter kanske inte så charmigt att du och jag är smittspridare. Men det är sant – och om det är på gott eller ont hänger på oss själva.

smittspridareDet finns över 300 olika arter av bakterier i munhålan. Några av dem är kompisar, andra kan ställa till med en hel del trubbel både för munägaren och den som dristar sig i dess närhet.

Just nu är vi inne i en av de klassiska “alla är förkylda”-perioderna. Semestern är slut, sommaren börjar blandas med höst, vi möts igen på våra arbetsplaster och i skolorna, samtidigt som våra immunförsvar fortfarande ligger i hängmattan.

Men min lilla fundering handar inte om bakterier och fysiologi.

Den handlar om de berättelser som vi väljer att dela med oss av. För precis som bakterierna vi härbärgerar i kakhålet kan göra ont eller gott, så är berättelserna vi förmedlar med samma tunga lika avgörande för hur vi smittar av oss till vår omgivning.

Och vi älskar att dela. Runt våra digitala lägereldar sprids våra berättelser i hela världen, och i våra fikarum och korridorer med kollegor, bakom stängda dörrar och i slutna rum berättar vi sånt som vi bara inte kan hålla inne med.

Den absolut mest smittsamma berättelsen är den som handlar om någon som inte är där.

Nu tänker du att jag ska komma med en pekpinne om hur skadligt skitsnack är, hur dödlig känslan av att vara exkluderad kan vara och hur viktigt det är att vi inte triangulerar utan vågar prata med varandra istället för om varandra.

Allt det där vet du redan.

Tänkte istället påminna om att berättelser också kan smitta på ett positivt sätt. Alla som vet något om att sälja och bygga varumärke – vet hur stark påverkan en berättelse har på sin omgivning när den är god. Själva målet med ett varumärke är ju att det ska talas om av så många som möjligt på ett sådant sätt så det är välkommet, önskvärt och älskat av världen. Bra karma är bättre än all köpt reklam.

Samma gäller ju i relationen mellan oss. Att dela goda berättelser om varandra ger positiv energi både till berättaren, den som lyssnar och den som inte var där. För bra karma hittar alltid fram. Att låta våra små lägereldar (var de än uppstår i vardagen) vara stunder av informella möten där vi gärna pratar med och om varandra på ett positivt sätt och delar berättelser som gör oss vackrare, starkare, bättre för varandra – det är att bygga en bakteriekultur som smittar av sig på bästa sätt.

Jag kan inte välja hur andra pratar om mig.
Men jag kan alltid välja hur jag pratar om andra.

Ha en skön helg med många smultron!
/Ludde

 

Tags: ,