Gör det du tror på

Lena Kardefelt står för veckans blogg – om inspirerande möten, magkänsla och modet att göra det du tror på.

Vaknade tidigt av solen som letade sig in bakom min gardin på Gällöfsta Konferens och bestämde mig för att stiga upp och ta en morgonpromenad.

När jag går där bland fåglar, kossor och hagar känner jag hur jag fylls av glädje och inspiration från gårdagens möte Helene Biström som gästade oss på sista blocket av vårens utbildning i Ledarskap för erfarna chefer. Helene är styrelseordförande i Sveaskog och Cramo, tidigare VD på Norrenergi och före det vice VD i Vattenfall. Hon kom till vår grupp med nio nyfikna och engagerade chefer och delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter av att leda stora organisationer och av att leda ledningsgrupper.

Helene berättade att hon är övertygad om att man bara blir en bra chef om man är riktigt sann mot sig själv och bygger sitt ledarskap på den person man är. Helene har några tydliga värderingar som får konsekvenser i hennes ledarskap.

En är att alla medarbetare, och dit räknas också chefer, måste ha möjlighet till ett helt liv. Det kräver flexibilitet och förståelse från arbetsgivaren och ansvarstagande från medarbetarna.

En annan är hennes drivkraft att göra skillnad på riktigt. Hennes starka drivkraft i kombination med hur hon aktivt letar efter allas kompetens och vilja att bidra inspirerade oss alla denna eftermiddag.

Och hennes mod, att göra det hon tror på – även när hon möter hårt motstånd. Hon fick frågan om man alltid ska gå på magkänslan från en av kursdeltagarna. Jag tycker att hennes svar var glimrande. ”Jag tänker att det finns två sorters magkänsla. Den ena är rädsla. Den ska man strunta i. Den andra handlar om dina värderingar och det du tror på. Den ska man gå på”.

Då tänker jag ju på hur vår hjärna fungerar och hur snabbt och reaktivt den slår på hotresponsen och gör oss rädda och osäkra när vi inte har kontroll och inte vet. Och hur lätt det är att följa den. Och hur värdefullt det är att ha koll på sina värderingar och drivkrafter så att man kan känna skillnaden och lyssna mer medvetet på vad magkänslan vill säga mig.

Njut av sommaren och våga göra det du tror på!

/Lena