Hitta nya vägar

Upptäckarglädje är ett fint ord tycker jag. Det rymmer en lekfull nyfikenhet och en vilja att våga prova nya vägar, en bra egenskap för en ledare och nödvändigt för en verksamhets utveckling.

IMG_0327Helt uppriktigt så är skrivandet av veckans blogg en kombination av lycka och vånda. Ibland går det lätt, ett ämne, en händelse eller en känsla triggar mig och tankarna blir snabbt till ord. Men ibland är det helt tomt och huvudet är lika rent på vettiga saker att säga som skärmens vita yta.

Flödet på nätet kan ge inspel – men någonstans måste jag ju hitta ett ämne som jag kan göra till mitt för att du ska tycka det ger något att läsa. Min reservplan brukar vara att ta med mobilen, gå en runda i naturen som omger Gällöfsta och ta lite kort i förhoppningen att de ska ge lite hjälp till kreativiteten.

Bilden föreställer resterna av en slags färist, en passage genom en inhägnad som vi tvåbenta med fötter kan passera, men som håller kreaturen innanför. Som synes var det ett bra tag sedan den var i bruk och nu står den där, gömd i ett snår med murkna rester av några stolpar som ett tyst monument över en annan tid.

I mitt funderande kring bilden och de känslor och metaforer som väcks hos  mig, dök ordet upptäckarglädje upp. Ett långskott från bilden kanske, fast ändå inte.

För nog har hela vår utveckling varit beroende av en vilja att söka nya vägar? Att våga prova nya sätt att ta oss över eller igenom hinder?

Drivkrafterna till att skapa nytt, utvecklas och förändras till något bättre är alldeles säkert många och olika viktade beroende på målet – men jag tror att upptäckarglädje är ett ord som hamnar högt upp på topplistan.

Det finns ett stort tolkningsutrymme och ett gäng synonymer till ordet – men för mig rymmer ordet ett förhållningssätt. I viljan att upptäcka finns en nyfikenhet och ett sökande, men också ett mod att våga utmana det invanda och prova nytt.

I mitt förra liv som ledare för en reklambyrå valde vi just ordet upptäckarglädje som ett av våra kärnvärden – och om jag inte minns helt fel så har även en viss Ingvar Kamprad med ordet i sitt “testamente”.

Förr var innovationer ofta driva av behovet att förbättra vardagen. Att slippa frysa, slippa bära in vatten från brunnen, slippa äta saltad mat etc. – och fortfarande sker mycket av “upptäckandet” utifrån teknikens möjligheter att underlätta för den moderna människan.

Samtidigt så har nya innovationsdrivare dykt upp. Konkurrens, marknadsvillkor, kostnadseffektivitet, lönsamhetskrav, snabba förändringar, globalisering, psykosocial arbetsmiljö, mångfald, öppna kontorslandskap, distansarbete, 24-7 uppkoppling, global uppvärmning, instabilitet, etc…etc…

Men någonstans i allt detta så tänker jag att så länge vi kan behålla upptäckarglädjen – modet, nyfikenheten, viljan och lusten – så kommer vi fortsätta att hitta nya vägar.

Det är ett ledarskapsansvar vi delar både du och jag.

Önskar dig en riktigt skön vårlig helg med mycket upptäckarglädje!
/Ludde

Tags: ,