Kan bara bli bättre.

Det kommer aldrig bli som förr, det kan bara bli bättre. Har haft Laleh’s låt i huvudet hela dagen, snurrandes bland summeringarna av året som gått och funderingarna på vad som kommer.

kan bara bli battreHoppas att din julhelg varit precis som du ville! Och nu är det dags för att säga hej då till 2016 och hej till 2017.

TV-tablåerna fylls av krönikor med allehanda tillbakablickar på året och i morgonsofforna är omdömena emellanåt polariteter. De flesta av oss lever nog med känslan av att det varit ett skitår sett till världsläget – eländet vi människor ställer till med tycks leda oss mot en kollektiv ättestupa.

Samtidigt finns det de som menar att den sanna bilden (den som inte ger klick i media, eller likes åt diverse bittra nättrolls inlägg på sociala media), är att det mesta i världen faktiskt bara blivit bättre och att vi genom den otroligt snabba utvecklingen av ny teknik inom alla områden istället borde se ljust på framtiden.

För egen del måste jag erkänna att jag ofta får kämpa för att se det positiva – samtidigt tänker jag att det är väl precis det vi måste göra. Även om individens möjlighet att påverka vare sig storpolitik, konflikter, religiösa fundamentalism mm, så kan vi var och en påverka varandra positivt i den lilla vardagen.

Skrev ett blogginlägg i början av 2016 som får bli min årskrönika men också min önskan för 2017.

Gott Nytt År!
/Ludde

Blogginlägg februari 2016

Tre minuter är inte mycket, men det kan tydligen påverka hela dagen. Veckans fundering är kort men kan rymma mycket.

IMG_0310Läste en notis i tidningen Chef: Tre minuter av negativa morgonnyheter höjer sannolikheten att för att du ska få en dålig dag med 27%. 

Tre minuter…

Enda sättet att inte få minst kvadrupel dos av elände till morgonkaffet är ju att behålla nattmössan nerdragen över ögon och öron och vägra ta in omvärlden genom medias dramaturgi, tänkte jag och läste vidare.

Kairos Futures spaning för 2016 är att det blir en perfekt storm, med referens till filmen The Perfect Storm och förlisningen av Andrea Gail förmodar jag. En sann historia om en vilt kämpande fiskebåtsbesättnings hopplösa kamp mot elementen.

Efter att ha läst artikeln om vår förmodade framtid, var min tanke att reflektera kring den och bidra till ytterligare några minuters elände i din dag. Men jag vill inte. Jag blev innerligt trött på eländet.

Så jag googlade på “goda nyheter” i stället, i hopp om att hitta något som kan kompensera för den taskiga tre minuters starten du just fått av mig. Och visst, jag hittade en del stort och smått, och olika försök till att sprida goda nyheter – men det jag fastnade för var en utmärkt artikel av Daniel Mendoza, ansvarig utgivare & chefredaktör för Good News Magazine. 

“Vi behöver tänka om. Vi behöver tänka större. Vi behöver sluta tro på att vi har nytta av att ständigt matas med världens alla problem och aldrig få någon balans. Vi behöver lyfta fram förebilderna, inspiratörerna, de goda exemplen, bevis för att man någonstans lyckas. Vi behöver fundera på vilka de riktiga förebilderna och vardagshjältarna är.”

Både du och jag vet att på samma sätt som tre minuter (eller motsvarande litenhet i annat mått) kan skapa oro och oreda i vårt inre – så kan ett enda leende, en enda vänlig blick, ett enda litet utryck för uppskattning, förändra allt.

Det sägs ju att för varje negativ påverkan behövs dubbel eller trippel dos av positiv för att balansera oss. Hur du (och vi alla) väljer att hantera och ta in medias svarta rubriker och den förutspådda perfekta stormen, det är ju upp till dig och inte så mycket jag kan påverka.

Men om vi hjälps åt att lyfta varandra, tro på varandra och våra möjligheter att påverka vår nutid och framtid på ett positivt sätt så kanske vi kan få lite bättre balans?

Det behöver inte ta mer än tre minuter om dagen.

Ha en riktigt skön helg!
/Ludde

Tags: