Ledarskap i en snällare värld.

Fastnade för en rubrik som löd ”Ledarskap i en snällare värd” i min länklista, den stack liksom ut rätt rejält från övriga länkar och min sinnesstämning.

ledarskapOm man som jag bevakar vissa nyckelord på nätet, t ex ”chef” och ”ledarskap” så blir några saker ganska tydligt.

Det skrivs mycket om chefer – men oftast leder länkarna till artiklar i dagspressen om chefer som misskött sig och fått kicken, alternativ nyrekryteringar i toppskiktet. Allt enligt logiken “no drama – no story”.

I branschpressen är det glädjande nog mer fokus på framgångsberättelser – blandat med tipslistor, priser och utmärkelser, också förstås det som trendar inom chef- och ledarskap.

Med ledarskap som nyckelord blir länklistan dominerad av politiskt ledarskap, inte minst i dessa valtider. Och med små män som demonregissörer på världsscenens kaos behöver inte journalisterna jobba så hårt för att få material… om hur ledarskap inte borde vara. Att ha ett uppskattande förhållningssätt kommer inte gratis, av naturen. Ibland undrar jag om det rentav är det motsatta som ligger närmast.

Fastnade för en rubrik som löd ”Ledarskap i en snällare värd”, den stack liksom ut rätt rejält från övriga länkar och min sinnesstämning. Artikeln i sig handlade om empatiskt ledarskap, så rubriken var kanske mer satt för att skapa stoppeffekt. Men det där med en ”snällare värld” satte igång mig.

Mina tankar har ingen politisk färg och jag är heller inte naiv.

Men nog far tanken genom huvudet att allt det där som du, jag och de flesta som vill vara bra ledare försöker lära oss, ta till oss och manifestera i våra relationer – är långt ifrån det vi ser i dagens samhälle.

Tänk att ha chefer som bara lyfter fram dina fel. Oavsett hur lång tid som gått. Tänk en ledningsgrupp som bara ältar varandras fel och brister. Ingen tittar sig i spegeln – alla skvätter bläck på varandra. Inte mycket av självinsikt och uppskattande förhållningssätt där inte.

Det sägs att vi lever i ett hårdare klimat idag. På många sätt är det sant. En snällare värld känns utopisk – men samtidigt tänker jag att vi alla har ett ledaransvar. Du och jag har begränsade möjligheter att styra de stora skeendena – men vi har alla vår del i det som blir helheten. Jag är personligen övertygad om att ett hårdare och elakare tonläge i vår kommunikation i sociala medier – faktisk till slut påverkar hur vi beter oss i vardagen, i sättet att möta andra människor.

Vi vet att lyhördhet, empati, jämlikhet, tillit, uppskattning och respekt (även om man tycker olika), inte bara fungerar – utan är en förutsättning för ett skönt och fruktbart klimat på en arbetsplats.

Kanske kan vi hjälpas åt att praktisera gott ledarskap dygnet runt och rentav göra världen lite snällare.

Ha en fin helg!
Ludde