Life is a try

Låter som en kylskåpsmagnet, men det är en dator som komponerat det som skulle kunna vara ett livscitat: Life is a try.

lifeDet skrivs mycket om AI, artificiell intelligens. Du som läser bloggen vet att jag emellanåt kan låta dystopisk när jag funderar över den verklighet som kommer – men det har egentligen inte med tekniken i sig att göra. Snarare min tveksamhet över den mänskliga ofullkomligheten där sunt förnuft, etik och moral ofta hamnar i skymundan av våra ambitioner.

Men denna gång lämnar jag det därhän, för att bara förundras och imponeras över utvecklingen. Citatet i rubriken är resultatet av ett experiment som gjordes av Maria Idebro, och som hon själv skriver fyndigt om i en artikel i Computer Sweden.

Hennes AI-mjukvara fick utifrån 300 befintliga citat, analysera, bearbeta och komma upp med egna citat.  Det AI-modellen gör är att analysera texterna för att se mönster som den sen försöker efterlikna, men utan att kopiera. Den tittar på ett tecken i taget och räknar ut sannolikheten för nästa tecken. Den här typen av AI kallas för Recurrent Neural Networks (RNN) – artificiella neurala nätverk som kan användas i de fall där ordningsföljden av det man vill tolka eller återskapa har betydelse.

Nu blev inte alla citat som hennes AI skapade helt lyckade, en del vart obegripliga och en del nya ord, ännu ej upptäckta av oss dödliga, skapades frejdigt av datorn.

Men att en AI modell med relativt lite data, baserat på citat som ett gäng människor lagt pannan i djupa filosofiska veck för att tänka fram, kan skapa nya citat utan att kopiera, är ändå imponerande. Några försök blir mindre bra – andra blir bättre.

Man skulle kunna säga att ”den” lever som den lär och uppmanar oss till detsamma i citatet ”Life is a try”.

Livet går ut på att försöka. Försöka göra något nytt. Något bättre.

Så här tänker Maria kring resultatet av sitt test:

En annan slutsats är att ju mer förutsägbart något är, desto lättare kommer det vara att ersätta med artificiell intelligens. Så hur förutsägbar är du? Äter du olika frukost varje dag? Har du ibland mjölk i kaffet och ibland inte? Brukar du ta olika vägar till jobbet? Eller är det så att du i stort följer samma mönster? Så att om alla data om dig samlades in så skulle det gå att bygga något som imiterade dig hyfsat bra?

Det jag tänker är att vi människor skulle kunna ta det här som en utmaning att bli lite mindre förutsägbara. 

Men om fler utmanade sig själva i att testa nya saker, bryta mönster, ifrågasätta sina egna övertygelser och göra tvärtom oftare så tror jag att det skulle hända saker med vår kreativa förmåga. Och en ökad kreativ förmåga skapar bättre förutsättningar för innovation så att vi kan komma på de där riktigt smarta lösningarna för hur vi kan få ut maximal effekt av AI.

Nu är ju detta skrivet i sammanhanget AI vs människa och farhågorna kring att bli ersatt av en dator, men oaktat det, gillar jag tanken med att bryta mönster och prova något nytt.

Life is a try.

Ha en fin helg!
/Ludde

Tags:
  1. Haha vad glad jag blev när jag såg det här blogginlägget! Tack för att ni läst och citerat min artikel! :)

    Maria
    1. Tack tillbaka för att du läser bloggen!

      Hans Ludvigsson