Mentalt närvarande eller frånvarande?

Läser i en artikel att vi är mentalt frånvarande 50% av vår vakna tid. Något som kan stå oss dyrt på många sätt.

mentaltVi pratar mycket om vikten av att vara här och nu, samtidigt så är jag rätt säker på att du precis som jag ständigt kommer på dig själv med att vara någon annanstans i tankarna än där du borde vara. Om jag ska vara helt ärlig har jag nog aldrig upplevt/deltagit i, någon form av möte där inte jag mentalt checkat ut under kortare eller längre perioder.

Vi lever i en tillvaro där till exempel förberedelsetiden inför ett arbetsmöte ofta blir ett hastverk, stress följer med in i mötet, mötet genomförs utan hänsyn till hjärnans behov och kapacitet, distraktionerna i form av smartphones som surrar “ljudlöst” skapar avbrott i det mentala flytet…etc.

Orsakerna kan vara många – och kanske fler än någonsin i vår tid – men konsekvenserna är kostsamma.

Det mesta vi gör i livet handlar om samverkan, att få ut det mesta och det bästa av varandra. Ett team där medlemmar mentalt är frånvarande kommer inte prestera sitt bästa och i värsta fall begå misstag. Jag kan bara prata för mig själv, men det tar även en massa energi att försöka “springa ifatt” gruppen mentalt, när tankarna fladdrat iväg åt annat håll.

Och på relationsplanet – hur kul, fruktbart och skönt känns det att försöka nå fram till någon som inte tycks vara där?

Så vad göra?

  • En självklarhet är ju att försöka ta bort distraktioner. Stäng av mobilen.
  • Skapa förutsättningar för att kropp och tanke ska sitta ihop. Anpassa möten, uppgifter och mål, ja livet i stort, utefter vad din hjärna faktiskt behöver för att kunna prestera. (SCARF är en bra modell, liksom Healthy Mind Platter)
  • Träna på medveten närvaro. Det finns Mindfulness och meditations-appar som kan hjälpa till som påminnare och verktyg, och du är självklart välkommen att gå utbildningen “Mindfulness för ledare” hos oss.

Personligen tänker jag att det finns en positiv sida av att vara mentalt frånvarande. Att låta tankarna och själen sväva fritt är ju på många sätt det vi söker genom meditation och sätten att nå dit måste komma inifrån dig själv och det som känns bra för dig.

Utmaningen är väl att hitta tiden för att medvetet vara “frånvarande”, det går ju liksom inte att pipa iväg från jobbet för att fiska eller sitta på en stubbe i skogen för att invänta sin själ varje dag…

Därför har både du och jag nytta av att lära oss enkla och snabba tekniker för att närvarande trots allt som pockar på. Varför inte prova mindfulness?

Ha en fin helg!
/Ludde

Tags: