Mitt bästa träningstips

De som känner mig ler säkert snett vid blotta åsynen av rubriken. Jag blir stressad av alla träningstips och tränar inte frivilligt, trots att jag vet att jag måste ta mig i kragen.

träningstipsVissa dagar känns Gällöfsta som en variant av Bosön. Kossorna på fälten, hjortarna som smyger inpå knuten och allehanda vilt på vår naturslinga får maka på sig för alla chefer som ska hinna med dagens löprunda innan middag och kvällspass tar vid. Med mina ungdomsår i det pudelkrullade 80-talet, trodde jag att jag sett nog av män i tight lycra, men där bedrog jag mig.

Inget konstigt i det. Träningstrenden har blivit väldigt tydlig, inte minst bland chefer. Med tanke på hur illa kroppen och knoppen mår av ett alltför stillasittande liv, så är det ju en fröjd att skåda ovannämnda aktiviteter bland flertalet av våra kursdeltagare.

Personligen skaver åsynen emellanåt i mig, eftersom jag vet att jag borde göra dem sällskap. Men så kom jag över ett filmklipp på Facebook som gjorde mig på gott humör – just nu är det min bästa ursäkt till alla som pikar mig för att jag inte tränar.

Jag är musiker. Ha! Där fick ni!

Skämt åsido. Sedan vi fick tekniska möjligheter att titta in i hjärnan så inser vi hur komplexa vi är. Mycket fokus ligger idag på vad som påverkar oss negativt, som stressar upp oss, får oss att prestera sämre och gör oss i värsta fall sjuka. Som ett resultat börjar vi nu implementera regler och lagar för att förbättra och säkra vår psyko-sociala arbetsmiljö.

Som en lite motvikt till det ser jag den här filmen från TedEd. En film om hur bra vi mår av att lyssna på musik – och hur fantastiskt bra vår hjärna mår av att vara musiker. Att lyssna på musik skapar ett litet fyrverkeri i hjärnas signalsystem – att spela ett instrument sätter igång en ren festival av synapsfyrverkeri. Att spela är som en mental total work out för hjärnan som har påvisbara positiva effekter på vår hjärnkapacitet i alla lägen – dessutom är det ju kul!

Eftersom jag har min passion i musiken så tycker jag att forskningen kring hur musik påverkar oss är otroligt spännande. Du som läser bloggen vet att jag ofta drar paralleller mellan musik och ledarskap. Kul att effekterna nu kan beläggas rent vetenskapligt.

Samtidigt tänker jag att det är lite tragiskt att de två ämnen som vi med förnuftet alltid insett är bra för oss (eftersom vi i regel känner och märker när nåt är bra) – nämligen idrott och musik – är de två ämnen som fått ta mest stryk i skolan, inte bara de senaste åren, utan alltid.

Kanske hade jag blivit bättre på matte om jag fått fler timmar i musik? Jag hade garanterat haft roligare i alla fall :)

Så om du inte klickat på länken – gör det NU och se filmen.

Ha en skön helg!
/Ludde

 

 

Tags: