Navigera rätt är inte så lätt

Köpte ett klassiskt labyrintspel häromdagen inför nästa veckas Personal & Chef mässa. En baggis att navigera sig igenom tänkte jag och mindes tillbaka på alla timmar i högstadieskolans uppehållsrum i slutet av 70-talet.

IMG_0317Kom inte långt innan kulan försvann i något av de första hålen.

Ja, ja – det var ju bara uppvärmning. En gång till. Sakta och fint…fullt fokus på fallgropen jag föll i…YES klara’t….nu har jag flow….F-N!! Börja om från början som Sven Ingvars sjöng. På’t igen. Och igen.

Så där höll jag på. Kom lite längre för varje gång, samtidigt som hål jag redan passerat med både lugn och snits ett flertal gånger – plötsligt kunde stoppa mig igen och åter göra mig osäker på handen.

Nu kanske du funderar över varför jag köpt ett labyrintspel och dessutom tydligen ägnar arbetstid åt att låta tävlingsinstinkten ta över? I sanningens namn så tog det inte många minuter innan ljudet av metallkulan som retfullt försvann med ett klonk, lockade in både VD’n och säljchefen på mitt rum. Drabbade av nostalgi och samma tävlingsnojja…

Om du vill testa själv så är du välkommen till vår monter på Personal & Chef nästa vecka. Symboliken ligger i svårigheten att navigera genom alla de utmaningar som möter dig som ska utöva ledarskap. Du ska hantera relationer, konflikter, gruppdynamik, värderingar, visioner, resultatmål, feedback, mångfald, förändringar, samarbeten, hållbarhet, känslor, din egen och andras välbefinnande…etc etc…Listan av utmaningar kan göras hur lång som helst.

Min egen lilla korta reflektion kring en stunds kämpande med labyrintspelet blev inte bara den uppenbara – dvs att navigera i en labyrint full med fallgropar är en utmaning, precis det är att vara ledare.

Tanken som jag fastnade vid rörde nog mer min egen inställning, min självbild och förväntan. Jag trodde på riktigt att jag skulle fixa hela spelet rätt fort, såg i mitt inre hur en yngre mopedmustaschprydd upplaga av mig själv som regerade i uppehållsrummet 1979 då vi spelade spelet i dubbelvända (fram och tillbaka från start till mål) på tid.

Verkligheten tog ner mig och jag insåg att ödmjukhet inför uppgiften tog mig längre än övermod och gamla meriter.

Den andra tanken var insikten om att hål jag redan passerat och hade koll på, plötsligt kunde sno kulan igen likt en fallucka. Precis som livet självt. Du kan tro att du har läget under kontroll, du har varit här förr och passerat – men det som funkade i ett sammanhang behöver inte alltid vara rätt väg att gå.

Men som talesättet säger; Övning ger färdighet. Tänker på Palle Lundberg, stadsdirektören i Helsingborg Stad som kallar sig själv för en “träningsprodukt” och som tillsammans med oss sjösatte ett ledarskapsprogram för alla chefer.

Så slutklämmen blir en varm inbjudan till oss och våra träningsprogram för att navigera som ledare – för fullärd det blir ingen!

Ha en skön helg. Jag ska spela labyrintspel :)
/Ludde
PS. Om du vill gå på mässan så hittar du mer info och länk till biljett här.

 

Tags: ,