Blogg
Om jag vore en oldfluencer.
Oldfluencer är ett av de nya yrkena, ett jobb som går ut på att påverka andra, för det är ju vad en influencer gör.
Det fanns en tid för inte alls längesedan då möjligheten att få ett nytt jobb efter femtio var i stort sett lika med glöm det. Åldersdiskrimineringen borde precis som alla annan form av diskriminering tillhöra det förgångna, men tyvärr är vi inte riktigt där ännu.
Men då kanske ett av 2019 års nya yrken kan passa?
För bara ett par år sedan uppfanns yrket ”influencer”, dvs en person som genom en stor följarskara i sociala medier skaffat sig en maktposition och en plattform för att påverka andra.
Och nu är det alltså dags att möta oldfluencern. Definitionen verkar dock lite vag. En del beskriver det som en äldre person som driver frågor som är viktiga för en äldre målgrupp, andra ställer bara en uppnådd ålder av 55+ och en stor följarskara som kravspecifikation för titeln.
Nu ska man väl kanske inte ta dessa nya yrkeskategorier på allt för stort allvar alla gånger, och jag tyckte först att oldfluencer var lite kul som begrepp. Samtidigt så retar det mig lite – att vi hela tiden ska etikettera oss och att särskilja olikheter mellan influencers baserat på ålder, känns ju som att återigen bekräfta ålder som signifikant.
Nåväl.
Pudelns kärna är väl trots allt makten att påverka – att influera andra människor, skeenden, omvärld. Och då tänker jag att ditt sätt att använda den makten är väsentligare än din ålder.
Om vi bortser från påverkan som handlar om konsumtion eller politisk åsikt, så tänker jag att de som influerar andra har ett ansvar att göra världen en lite varmare och respektfullare plats att vara på. Att vara en positiv motvikt till polariseringen, spridning av intolerans, dumhet och förmenta sanningar. Kanske dubbeljobba som ”etikutvecklare”? Ytterligare ett av de nya ”yrkena”.
Precis nu på fredagsmorgonen kom en rapport baserad på intervjuer med ledande mediamänniskor över hela världen som säger att de ser en vikande trend i användandet av sociala media. Vi får väl se, men jag tänker att det är väl som mycket annat – allt är i ständig utveckling och förhoppningsvis hittar vi ett balanserat förhållningssätt längs vägen.
Nånstans är väl ändå det viktiga att vi använder vår makt, förmåga och vilja att påverka varandra till det bättre – oavsett när, var och hur vi möts du och jag.
Ha en fin helg!
/Ludde
PS. Jag brukar sällan dela punktlistor från andra. Men listan som SvD listade häromdagen om vad som utmärker en ledare tyckte jag var rätt bra.
- Du kommer bra överens med andra människor
Starka ledare kommer överens med andra genom att visa sig mänskliga. De accepterar att de inte är perfekta och att de kan göra misstag. Är chefen tillförlitlig vågar även anställda öppna upp sig om sina misslyckanden. - Du får andra att känna sig trygga
För att utföra ett bra arbete måste man känna sig trygg. En bra ledare strävar efter att ha olika personlighetstyper på arbetsplatsen – det skapar en kreativ och innovativ miljö där det är okej att misslyckas. - Du är empatisk
Är det naturligt för dig att vilja hjälpa andra? En bra ledare visar och känner medkänsla för sina medarbetare – vilket i sin tur gör att de slappnar av och känner större tillit. - Du är transparent
Det har visat sig att när en arbetsplats delar information, så sjunker stressnivåerna och de anställda känner sig mer delaktiga. - Du kan motivera andra
Har du fått höra att du är bra på att peppa? De allra bästa ledarna vet hur man ska inspirera och motivera andra människor.