Samspel och dialog

Veckans blogg blir lite reflektioner kring förra veckans mässa, ledarskap, dialog och samspel.

FullSizeRender-2Först ett stort tack till alla människor som besökte vår monter, någon av er kommer vinna en utbildning genom er kompetens på labyrintspelet!

Det var många besökare på mässan och ett gediget program från tre scener. Några få av våra kollegor var representerade med montrar, och min egen reflektion är att det var fokus på tekniska lösningar bland utställarna med E-learning, blended learning, learning management systems och webbaserade stödsystem av olika slag som presenterades i montrar och från en egen föreläsningsscen.

Nog är det spännande med alla möjligheter som nätet faktiskt ger oss, och jag är säker på att det har en plats i framtiden – även i mer traditionella kurser. Samtidigt så tycker jag att Peter Boströms reflektion är helt sann:

Tekniken är ett komplement – men går vi för långt i denna form av inlärning kanske det istället blir krafter som kommer att fjärma oss ifrån kunskapsinlärning där vi tänker tillsammans, i relationer där dialogen skapar förutsättningarna för att utveckla förmågan att lyssna och kommunicera. I nästan alla mina coachningar möter jag ledare som beskriver att det är just det som är det svåra. Och dialogen rymmer så mycket mer än att lära sig enkla samtalstekniker. Att utveckla dialogen handlar om att utveckla sig själv, våga möta sig själv för att våga möta andra i nuet och det kan vi bara göra när vi är i kontakt med andra.

Jag brukar citera något jag läst en gång: ”Folk lyssnar inte – de laddar om”, dvs jag lyssnar inte på dig – jag laddar om med vad jag skall säga/hur jag skall argumentera. Men dialog handlar om att jag i nuet kan släppa min egen inre röst, sträcka mig utanför mig själv och ta in dig, möta dig där du är, det utvecklar vår relation, stärker vårt samspel, bidrar till ett bättre samarbete och i förlängningen till en effektivare organisation.

Jag tycker att det ligger mycket klokskap i Peters tankar och att det även bekräftades från ledarskapsscenen. När vi väl pratar ledarskapets utmaningar – så säger alla nästan samma saker, visar samma fyrfältare och samma punktlistor (även om ord och keynote/powerpointmall kan skilja sig åt). Utmaningarna ligger i chefens förmåga att vara en ledare. En ledare som är genuin, förtjänar att bli följd och som med sitt personliga ledarskap sätter en kultur som främjar välbefinnande, samverkan och prestation.

Egentligen är det ju konstigt det här med ledarskap, tänker jag lite förenklat ibland.

En gammal radioman sa så här “Jag visste från första gången när jag hörde farbror Sven som liten grabb att jag ville jobba med radio. Jag ville vara farbror Sven. Inför mitt första jobb som programledare i radion sa någon – “Och vad kan du göra som ingen annan kan här?”. Till sist insåg jag hemligheten. Det enda jag kunde göra bättre än någon annan var att vara jag. Ingen annan i hela universum är lika bra på att vara jag och när jag bestämt mig för att bara vara jag, blev jag en bra programledare”.

Men jag som du vet att det är inte så lätt att vara sig själv alltid. I synnerhet inte som chef och när andra förväntar sig att du ska vara ledare. Det är en spännande utvecklingsresa som aldrig tar slut.

Hoppas vi ses längs vägen!
/Ludde

Tags: ,