Sover du gott chefen?

Läser att sju av tio chefer sover så dåligt att det inverkar negativt på förmågan att göra ett bra jobb. Ett eskalerande problem, inte bara för chefen.

chefenDet är tidningen Chef som gjort en undersökning igen (senast var 2012) och på fem år har andelen chefer som har sömnsvårigheter ökat från fyra till sju av tio. Att inte sova bra är ingen bra sak vare sig du är chef eller ej, men som chef har du ju som jobb att påverka både dig själv och andra, så ett grinigt morgonhumör är ju ingen bra pepp.

Konsekvenserna av för lite sömn är dessutom betydligt mer långtgående än vad en extra kopp kaffe kan rädda upp. Din hjärna funkar sämre vilket går ut över alla dina logiska och exekutiva förmågor – såna där saker som kreativ lösningsförmåga, kommunikation, riskbedömning, konsekvensanalys etc – typiska chefsuppgifter. Och det slutar inte bara med att du känner dig dummare, risken är att du beter dig dumt också.

För även de emotionella förmågorna, som självinsikt och empati, skrumpnar vid för lite sömn. Och det är ingen bra sak om man har med andra människor att göra.

När nästan 60% av de medverkande cheferna (1647 st) uppger att de sover 5-6 timmar per natt så tänker jag att det måste vara ett stort problem, som faktiskt påverkar verksamheters välmående både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv. 67% jobbrelaterad stress/oro och 23% allmän stress/oro, toppar listan över orsaker.

Vår hjärna behöver verkligen sömnen för att städa huvudet, lagra information och ladda om systemets celler. Inte bara hjärnan heller för den delen – hela kroppen. Numera vet vi att vi faktiskt har en biologisk klocka (en forskning som gav Nobelpriset), så nästa steg kanske är att vi börjar ta hänsyn till den, tänker jag.

Fick en liten pling i min smartphone häromdagen. En ny liten app hade bosatt sig i min ständiga följeslagare – den heter “Läggdags”. Den la sig så fint mellan väckarklockan och timern. Jag skrattade för min själv (det var innan jag läste artikeln om sömnproblemen) och tänkte tillbaka på Skalman i Bamse. Han hade bara en “mat och sov”-klocka. Jag är fullt utrustad med appar som påminner mig om att gå upp, att springa, att kolla antal steg, “att göra”, att yoga, att köra 15 minuters mindfulness, att gå på toa…ok inte den. Men allt annat. Skalman skulle tappa skalet av avundsjuka.

Eller inte.

För om du är lika gammal som jag, så minns du att oavsett vad som hände runt Skalman (som dessutom var hjärnan i gänget kring världens starkaste och snällaste björn), så betydde sovsignalen bara en sak: att sova och det bums. Alla andra fick gilla läget och lugnt vänta in Skalmans depåstopp, och när han väl vaknade så hade den långsamme sköldpaddan alltid den genialiska lösningen.

Förr fick vi kämpa för att få tag på varandra (om distansen var längre än syn och hörbar). Sedan de smarta telefonerna gjorde oss till vandrande IP-adresser i ständig kontakt med världen, så är nog kampen den omvända. Vi måste lära oss att lämna varandra ifred lite. Lära oss att vara onåbara och oinformerade.

Att kolla mejlboxen det sista man gör innan lampan släcks är nog inte så smart. Att skicka mejl och meddelande till medarbetare sena kvällar, är heller inte så snällt egentligen, såvida du inte verkligen vill att de ska jobba istället för att sova.

Numera låter jag min smarta följeslagare gå och lägga sig i god tid före mig. Jag bäddar om den, stänger av ljudet och viskar – i morgon är en annan dag.

Ha en fin helg!
/Skalman aka Ludde

PS. Artikeln är i tidningen Chefs senaste nummer, men deras tips för bättre sömn finns här: https://chef.se/sov-som-en-stock-med-20-minutersregeln/

Tags: