Testa något nytt.

Satt på traktorn häromdagen för andra gången i mitt liv och insåg hur kul det är att testa något nytt.

nyttNu tänkte jag inte filosofera kring traktorer och hur lattjo det är med stora maskiner för en gammal kontorsråtta som jag. Men traktorn kom ändå att spela en viktig del som metafor för hur viktigt och utvecklande det är att prova nya saker.

För i ärlighetens namn – hur ofta gör vi det?

Även om förändringstakten är hög i vår verklighet, så har vi en förmåga att vilja vara kvar i det som är. Och när förändringar och utmaningar knackar på dörren (frivilligt eller påtvingat), så söker vi spontant efter gamla lösningar, gamla mönster snarare än att prova något nytt.

Egentligen inget konstigt, utan något som vår hjärna är programmerad till att göra. Det handlar inte om medveten lathet, utan smartness och rationalisering styrd av huvudkontoret.

Men vi behöver anstränga oss att utmana hjärnan, tänker jag. Annars missar vi en massa möjligheter till nya färdigheter, nya lösningar och upplevelser. Utveckling helt enkelt.

På det personliga planet tänker jag att det i takt med att jag blivit äldre också blivit allt svårare att tänka nytt. Inte för att jag blivit latare eller trögare (okej, lite då), utan för att erfarenhetsbanken är mycket större nu än i min ungdom och att det faktiskt i vissa lägen minskar min nyfikenhet, mitt vidvinkelperspektiv och vilja att utsätta mig för det okända.

För ett decennium sedan sades det att dina chanser att byta jobb var i praktiken över efter 50-strecket. Tack och lov har det typen av åldersdiskriminering minskat, då vi insett värdet av erfarenhet och att olikheter i en grupp gör oss starkare.

Men jag tänker ändå att det är viktigt för dig och mig som kanske passerat zenit att vi inte fastnar i invanda mönster, utan vårdar vår nyfikenhet och vilja att testa nya saker. För dig som är en erfaren chef som ska hantera förändringar är det viktigt att du inte låter din hjärna lura dig att du kan allt, bara för att du varit med förr.

Och det gäller självfallet inte bara oss som hängt med ett tag. Det gäller alla.

Ha en skön helg!
/Ludde

Och alla borde testa att köra lite traktor, om inte annat för att det är en kul form av mindfulness.

Tags: