Tid att förundras

Det var som att tiden stod still. Ett uttryck du säker känner igen. Har du tid att förundras, så känns tiden mindre knapp.

tidLäser i en notis med tips inför semestern att vi bör försöka förundras mer, att hänföras av något som ger en djupare insikt – för om du gör det så känner du dig både mer närvarande och upplever att du har mer tid.

Det finns säkert forskning som kan visa på sambandet, men jag tänker att både du och jag har upplevt precis den känslan. Lika säker är jag på att det gjort både dig och mig gott.

Nu när våren övergått i sommar har vi upplevt – och upplever – en tid där möjligheterna till förundran och hänförelse står som spö i backen. Och förhoppningsvis kommer semesterperioden ge oss ännu fler möjligheter att ta tillvara på tillfällen att stanna upp vid saker som vi normalt sett springer förbi i vardagens stress.

Samtidigt har våra liv aldrig varit mer fyllda av möjligheter att hänföras, förundras, skaffa oss djupare insikter som vidgar våra perspektiv.

Instagram, facebook och andra sociala kanaler sköljer över oss med bilder och filmer där andra delar sina upplevelser som vi kan förundras över. Google ger oss ett svar på i stort sett alla frågor du kan tänkas ha och all världens kunskap finns på nätet, och du kan plöja igenom hur många böcker du vill genom dina hörlurar samtidigt som du gör något annat.

Allt det där är bra.

Samtidigt känner jag mig allt mindre på djupet förundrad. Och allt mer sällan. Lika snabbt (och trevligt som det är), som det går att dela någon annans ögonblicksbild av hänförelse, lika snabbt går känslan över. Man får lätt en överdos av klick-intryck som förmodligen vare sig skänker en djupare insikt eller får tiden att stå still.

Så inför den stundande hänföringens tid är min förhoppning att både du och jag släpper lite på den ständiga uppkopplingen. Strunta i att scrolla igenom alla andras upplevelser varje dag och upplev dina egna moments. Testa att ligga i en hängmatta och göra ingenting. Läs en analog bok. Förundras över ditt liv.

Glöm inte bort att de längsta resorna gör vi i vårt inre.

Ha en skön midsommar!
/Ludde

Tags: