Tips för en bra start.

Jobbångesten kan vara högst påtaglig så här dags på året. Så här kommer mina tips för en bra start.

tipsBästa läsare
Varmt välkommen tillbaka. Bokstavligt talat.

Om du som jag har påbörjat andra halvlek av årets match, så hoppas jag att du kan se tillbaka på en fantastisk sommar och en ledighet som gav dig det du önskade och behövde.

Satt på en lunchservering häromdagen och överhörde en konversation som pågick vid bordet bakom mig. Förstod på dem att de alla var inne på sin sista semestervecka – och det var väldigt tydligt att ingen av dem såg fram emot att börja jobba igen. Stämningen var lite som mötet med Döden i Bergmans sjunde insegel, där jobbångesten satt som en objuden gäst.

”Jag har sån j-la ångest. Kan inte sova en blund natten före och sover dåligt redan nu”, sa en kille vid bordet, och fick medhåll av i stort sett alla övriga.

Jag kan definitivt känna igen mig, även om jag också tänkte att om det känns SÅ illa, så kanske det är läge att fundera över varför det känns så och vad som kan behöva göras för att förändra situationen. Kanske är det dags att flytta tältet, vända blad, tänka nytt?

Så eftersom tipslistor för alla möjliga och omöjliga områden brukar dominera webbartiklar – så kommer här mina bästa och totalt ovetenskapliga tips för att lindra den eventuella ångesten:

  1. Behåll semesterkänslan.

Då menar jag inte den eventuella stress som torka, grillförbud, tokvärme, griniga ungar, bilköer, varm Prosecco, dyra jordgubbar, rötmånad och uteblivet kärleksliv kan medföra. Utan de där stunderna av inre lugn, tystnad, reflektion och att bara vara som jag hoppas du fått.

Lätt sagt. Svårare att göra, men ta inte in hängmattan ännu…

  1. Mjukstarta.

Att mjukstarta är ingen dum idé. Å ena sidan handlar det om att kämpa för att inte släppa taget om lugnet – du äger fortfarande din tid. Och de ljumma sensommar- och höstkvällarna ligger framför oss. Rent praktiskt finns det dom som försöker starta sin första jobbvecka med en kort variant. Att börja en torsdag t ex. och om det går är det nog bra, tror jag.

Dessutom finns det enkla tekniker (som Mindfulness) för att behålla ett inre lugn även om allt varvat upp runtomkring.

Sista och kanske bästa tipset för att se fram emot hösten med glädje:

  1. Lär dig något.

Så länge vi lär så lever vi. Ge dig själv möjligheten att utvecklas, att förändras, att bryta invanda mönster. Är du chef – boka in en utbildning som ger dig energi och inspiration inför höstens utvecklingssamtal, resultatrapporter och allt annat spännande.

Våga utmana dig själv.

Och gör det gärna tillsammans med oss!

Ha en fin helg
/Ludde

PS. Har du fler tips så dela gärna med dig i kommentarerna.