Tro på det du gör

“För att lyckas vara chef måste du tro på det du gör.” Jag snappade upp meningen när jag passerade två utbildningsdeltagare som satt och resonerade i veckan.

troDenna veckan har det varit lapp på luckan ute på Gällöfsta, dvs hela huset fullt med kursdeltagare – dubbla UGL grupper, UGL på Engelska, ABB’s ledarskapsprogram med flera har gjort Gällöfsta till en plats där det är aktivitet på varenda centimeter. Kort sagt helt underbart.

Eftersom våra utbildningar är upplevelsebaserade så stöter man hela tiden på kluster av människor som arbetar med någon uppgift – både inne och ute – och formuleringen “för att lyckas som chef måste du tro på det du gör” sades i ett resonemang mellan två chefer som jag gick förbi. Tänkte inte så mycket på det då, men meningen satte sig tydligen eftersom den dök upp när bloggen skulle komma till.

Och visst är det så. Utan att jag har en aning om i vilket sammanhang och ur vilket perspektiv deras resonemang fördes, så måste både jag och du hålla med om att tron på det du gör är avgörande för hur resultatet blir.

Det kan ju tyckas vara ett lätt budord att leva efter, men med som så mycket annat är det lättare sagt än gjort. Oavsett om du är chef eller ej, tänker jag. För en av utmaningarna med att vara människa är att hantera det ständiga tvivlet – på min förmåga, vad jag egentligen vill och vad jag klarar av. Rädslan att bli avslöjad och blottad i min osäkerhet, att inte hålla måttet i andras ögon.

Tage Danielsson är en av mina absoluta idoler och mitt favoritcitat är “Utan tvivel är man inte riktigt klok“. Jag har nog använt det förr i bloggen, fast ur andra perspektiv, men just nu tänker jag inte så mycket på att ifrågasättande är viktigt och sunt. Nej, jag tänker nog mer att våga möta sina tvivel även är en förutsättning för att lyckas vara chef.

Jag tänker att tron är viktig, men den får inte vara blind eller tippa till en övertro. Och kanske finns det fortfarande en bild av “chefen” som den som ska vara en övermänniska?

För egen del hade jag sparat en hel del personlig vånda och förmodligen varit en mognare chef långt tidigare om jag vågat omfamna insikten att tvivel är klokt…

Nu valde jag att ta ett lösryckt citat som jag överhörde, och bygga en kort reflektion helt ur mitt egna snäva perspektiv i stunden. Det finns mycket, mycket mer att fundera kring just “tron på det man gör” och innebörden av det, och jag är säker på att deras resonemang var klokt på alla sätt!

Men min slutkläm på just denna tankegång blir en lätt, men minst lika avgörande, omformulering till hur du ska lyckas vara en bra chef.

“För att lyckas vara chef måste du tro på det andra gör”.

Tilliten till din egen förmåga kan gärna få svaja ibland – det är bara nyttigt. Tilliten mellan dig och dina medarbetare är långt viktigare, utan den blir tron meningslös.

Ha en skön helg!
/Ludde