Vi vinner och förlorar tillsammans.

Tillsammans – ett fint ord och som när det verkligen är på riktigt kan lyfta både individen och laget till framgång.

tillsammansJa, jag är en sportfåne. Men när idrott är som bäst får en sån som jag (och kanske du) uppleva magi. När jag skriver detta har Frida Hansdotter precis tagit OS-guld, men tankarna är faktiskt mest på Hanna Öbergs guld igår och alla intervjuer med lagkamrater och tränare i skidskyttelandslaget.

Att två juniorer klipper till med silver och guld i ett OS är ju förstås en form av magi. Att se deras glädje och tårar över sina prestationer är underbart, men det är nästan ännu vackrare att se hur lagkamraterna delar glädjen – det är verkligen som om alla tagit medalj.

När tårögda vinnare och lagkamrater får frågan hur är det möjligt – så ger alla samma svar: vi är en så stark grupp, vi vinner tillsammans, vi förlorar tillsammans.

Den som är minst förvånad och mest klarsynt är föga förvånande Wolfgang Pichler, legendarisk tränare med otaliga framgångar genom åren. Även han lyfter fram gruppen, lagandan och talangen hos vinnarna, men han säger också gång på gång att framgångarna är ett resultat av ”HARD WORK” – everybody think there’s a secret… but it’s hard, hard work.

Det är ju lätt att förstå kopplingen mellan hårt arbete och resultat, utifrån förberedelser och träningsinsats. Men jag tänker också att en så stark gruppsammanhållning, med en sån kultur av glädje och delaktighet i varandras prestation som skidskyttarna visar upp, inte heller kommer av sig själv. Det har alldeles säkert krävt hårt arbete och att hantera utmaningar, inte minst på det känslomässiga och relationella planet med tanke på att de lever så tätt inpå varandra.

En vinnande kultur i gruppen kommer inte gratis. Men oj vad den kan leda långt!

Även om varken du eller jag kommer vinna en OS medalj, så kan vi också försöka göra verklighet av ordet ”tillsammans” i vår vardag, i våra grupper. Hårt jobb är receptet.

Ha en fin helg!
/Ludde

Tags: