Resultat dyker upp där människor skapar mening.

Malin Pedro funderar kring parallella resultat och vad som egentligen styr en organisations utveckling. Vad har Da Vincis fallskärm gjort förutom att flyga?

“Resultat dyker upp någonstans, där människor skapar mening och där hjärtan slår.”

En rödhårig pojke ville förändra vårt sätt att tro vad som är möjligt. Pojken som hette Leonardo Da Vinci föddes rödhårig, om nu någon läsare är intresserad av det. Det flesta av oss kanske är mera nyfikna på hur han utvecklades till en genialisk konstnär och uppfinnare. Det kan jag tyvärr inte säga men jag kan berätta en annan liten finurlig historia.

På tidig italienska nedtecknade Leonardo, år 1485, den första ritningen av en fallskärm. Förutom italienskan var den i text och bild spegelvänd och när den översattes till engelska låter det ungefär så här:

“If a man is provided with a length of gummed linen cloth, with a length of 12 yards on each side and 12 yards high, he can jump from any great height what so ever without any injury.”

resultat

År 2000 syr Katarina Ollikainen samman Leonardo Da Vincis fallskärm efter den spegelvända ritningen. Hon använder hamparep, bomullstyg och pinjeträd, precis enligt instruktion. – Totalt onödigt, säger de omgivande, snacka om att lägga tiden på fel saker.

Under projektets gång kontaktades Martin Kemp från Oxford University som var professor i Da Vincis historia och konst samt och ytterligare en hjärtforskare vid Oxford. Härifrån fick flygprojektet stöd och några veckor senare flyger Katarinas pojkvän, Adrian Nicholas den triangelformade fallskärmen över sydafrikanska vidder. Fem mil väster om Mosambique utropar Adrian. ”Mr, Da Vinci, come fly with me!” Leonardos ritning fungerar i praktiken.

Hela flygprojektet ledde till utvecklad forskning för den moderna hjärtkirurgin. De flöden som finns i våra hjärtan liknar exakt de turbulenta flöden som finns i en rund fallskärm. Mjukvaran för hjärtkirurgin blev verifierad och mekaniska hjärtklaffar som pumpar runt blodet i hjärtat utvecklades. Nyfikna sinnen, ett rep, bomullstyg och pinjeträd fick ett helt annat resultat än planerat. Det blev minskade risker vid hjärtoperationer som följd.

Just den här historien uppskattar jag extra mycket – dels för att jag känner och vurmar för Katarina och Nicholas (Nicholas som gick bort 2005 var under en period kameraman till mitt fallskärmslag och dessutom rödhårig) – och dels för att jag har tagit del av modern hjärtkirurgi vid två hjärtoperationer på Karolinska Universitetssjukhuset. Så Mr Da Vinci, jag vill utropa: Come fly with me, mitt hjärta slår! Tack Peter Degerfeldt, Blue Sky Areal för intervjun om händelsen. (Du kan kolla på intervjun här)

Man vet aldrig var något bär.

Rockfordosten har en likande historia. Det beskrivs att en fåraherde träffar en vacker flicka då han är ute och vallar sin hjord och han glömmer en brödbit med färsk fårost i sin grotta. På liknande sätt upptäckte Alexander Fleming penicillinet genom en slump eftersom han lämnade en odiskad bakterieodling. Fleming förstod, när han kom tillbaka från sin semester, att han funnit något intressant.

Ska vi komma överens om det, att vi är nyfiken på parallella resultat? En effekt inom ett område ger till synes otänkbara resultat på ett annat område. En fjärils vingslag i Brasilien kan orsaka stora förändringar på andra sidan världen.

Mitt perspektiv är att organisationer växer i den riktningen som människor finner mening i större utsträckning än dit man styr dem. Jag ställer mig bakom komplexitetsparadigmet där förändring och utveckling är kaotiskt och där improvisation, hopp, friktion och att söka det goda är viktigare än linjär planläggning.

Resultat dyker upp, någonstans där människor skapar mening och hjärtan slår.

/Malin

Malin Pedro är organisationskonsult och ansvarig för Gällöfsta Perlans coaching. Hon är också fallskärmshoppare med förkärlek till berättelser och systemiskt tänkande.

Tags: , ,