Balansakten som kallas livet.

Taijitu – symbolen för Yin och Yang i harmoni känner vi nog alla igen. Urgammal och grundad i kinesisk filosofi, men utmaningen i balansakten är högsta grad levande idag.

balansaktHar precis suttit och läst resultatet av en undersökning om chefers psykiska hälsa som konstaterade att chefer mår uselt. Igår visades ett inslag på nyheterna om svenska tonårstjejer som lider av sömnstörningar för att de inte klarar av att stänga av mobilen av rädsla för att missa någon uppdatering i sitt sociala nätverk. Jag har förlorat två manliga bekanta senaste två åren som mitt i sina liv valt att sluta leva, och jag har själv lagt om min livskurs och mina prioriteringar.

Att finna balansen mellan ljus och mörker, hårt och mjukt, tid och rum kan låta enkelt, men i en värld som förändras i en takt som ingen före oss har upplevt, kan vardagslivet te sig som en balans på slak lina – dvs i en konstant svängning som måste pareras.

Det här skulle kunna bli en väldigt lång blogg, av flera skäl. Dels för att ämnet psykisk ohälsa är ett samhällsproblem som skär rakt igenom skikt, åldrar, yrken, livssituationer etc – och jag har dessutom mer erfarenhet av utbrändhet och psykisk ohälsa än vad jag skulle önskat.

Men jag tänker hålla mig kort och bara ge mina högst subjektiva råd baserat på min erfarenhet om hur jag arbetar med att hålla balansen.

  • Sätt upp dina egna mål och mät dig efter din måttstock.
    Det är lätt att förföras av håriga mål. Se till att de mål du tar dig an (oavsett om de definieras av dig själv eller andra), landar i dig. Värderade, accepterade och nåbara. Håll bäringen på din inre kompass.
  • Vila, vila och vila.
    Om du tror att du kan ligga på topp jämt, så kommer det gå åt skogen för eller senare. Alla elitidrottare vet hur viktig återhämtningen är för att överhuvudtaget kunna prestera. Det gäller oss vanliga i lika hög grad.
  • Reflektera. Ofta!
    Att reflektera är avgörande för att hålla balansen. Sätten att göra det på är många och mitt sätt är inte bättre eller sämre än ditt eller någon annans. Vissa av oss kanske är mer reflekterande av naturen, andra får jobba aktivt på att stanna upp och ge tanken rum. Gör hur du vill – men gör det ofta. Gör det till ett förhållningssätt.

Listan skulle kunna göras lång och du har säkert mängder av input för att fylla på, men jag stannar där denna gång.

Avslutar mina funderingar med att puffa för en föreläsning hos oss som du inte bör missa. Christin Mellner från Stocholms universitet besöker oss för att berätta om svenska och internationella forskningsresultat av mindfulness och dess effekter. Datumet är den 11 oktober och du kan läsa mer och anmäla dig här!

Ha en fin vecka
/Ludde

PS. Glömde ett råd. Ta inte dig själv på för stort allvar. Allt går att se från olika perspektiv.

 

Tags: