Har du fastnat i din roll?

Alla fick en roll under nyårsfesten. Min blev att vara den ifrågasättande, av någon anledning, förmodligen känner värden mig alltför väl.

rollSå var vi en vecka in i 2018. Kanske jobbade du redan förra veckan, eller så öppnar du arbetsåret idag. Om du missade förra veckans blogg så kan du läsa den här.

Om du är sportintresserad som jag, så kanske du såg Sportens årskrönika med intervjuer av bland andra förbundskaptenen för VM-klara fotbollslandslaget, och kanske är även du lite trött i ögonen efter nattliga tv-pass med Junior VM i hockey. Två lagidrotter där varje spelares roll och prestation sammantaget avgör lagets framgång.

Att slå ut Italien i kvalet till VM fick epitetet ”mirakel” – en prestation som enligt Janne förklaras av ”tydlighet, alla vet sin roll och har accepterat den”. Ord som du som chef och ledare är välbekant med, för de är lika relevanta i alla typer av grupper, och på samma sätt som en del kallar det nuvarande och framgångsrika lagbygget i fotboll för ”klassiskt svenskt” så finns det ju en svensk ledarskapsmodell som bygger på samma ingredienser.

Men jag tänker att den avgörande framgångsfaktorn i alla lagbyggen är det som Janne framhöll som deras gemensamma värdegrund – ”vi gör det tillsammans”. En inställning som genomsyrar hela organisationen, från ledarskapet till varje individ och som alla hela tiden påminner varandra om.

För om tydliga roller för individen inte paras med en förståelse, tillit och ett ansvar för sammanhanget, så lär ”spelet” bli statiskt och gruppen rigid. Även om vi har kvaliteter och kompetenser som ger oss en huvudsaklig uppgift i en grupp, är verklighetens matcher i både idrottens och företagandets värld allt annat än statiska och förutsägbara.

Livet är dynamiskt och vi behöver jobba tillsammans, täcka upp för varandra, göra varandra bättre, ta den roll som situationen kräver för lagets bästa.

Så vad har det med mitt nyårsfirande att göra och min tilldelade roll att vara den ”ifrågasättande”?

Jag vet att värden gav mig den rollen som en passning, efter många år som kollegor både i företag och som musikanter. Jag är ofta ifrågasättande, på gott och på ont. Ibland har jag gjort nytta i ett gruppsammanhang genom att utmana föreställningar, försöka införa andra perspektiv eller mana till eftertanke.

Men jag är rätt säker på att min naturliga begivenhet för att ifrågasätta många gånger hämmat gruppen och processen. Genom att fasta i en roll som jag känner mig hemma i och som stämmer med min personlighet, kan jag mycket väl och trots goda intentioner faktiskt motverkat samskapandet.

Tur för mig att vi aldrig slutar utvecklas, om vi inte vill. Så förhoppningsvis väntar fler roller längs vägen.

Önskar dig bästa möjliga början på det nya året!

/Ludde