Vad gav UGL dig?

Har ställt den frågan till andra och med tanke på KI’s och Försvarshögskolans utvärdering av UGL känns den ju väldigt aktuell.

uglÄnda sedan jag kom i kontakt med världen av ledarskapsutbildningar har UGL som begrepp poppat upp med hög frekvens. Utbildningen heter ju ”Utveckling av Grupp och Ledare” – med för många räcker det med UGL för att veta vad som åsyftas.

I min värld var det en militär utbildning, typ gruppbefäl, som omgärdades av lite mystik. Och jag var inte helt fel ute, så till vida att rötterna fanns i försvarets ambition att skapa högpresterande team och befäl med goda ledaregenskaper. En utbildning som kom att bli civil och som hela tiden utvecklats i takt med nya forskningsrön.

Du kanske har gått den? I så fall är du och jag en av tusentals (ca 150 000) som upplevt en UGL. Imponerande hållbarhet på en utbildning, att vara relevant i decennier…

Men – den har också ifrågasatts.

Inte så mycket av oss som gått utbildningen, det stora flertalet deltagare är väldigt nöjda och många definierar sin UGL-resa som en milstolpe och rentav en game changer. Men när en utbildning tar så mycket tid (fem dagars internat) i anspråk och dessutom omgärdas av lite mystik och en del skrönor, så kanske det inte är så konstigt att den som står för notan vill veta att det är värt investeringen. Att chefen faktiskt blir en bättre ledare och att förändringen/utvecklingen märks i vardagen.

Ända sedan 2013 när FHS initierade projektet att beforska och utvärdera effekten av UGL och UL, har vi sett fram emot resultatet – ett resultat som nu finns tillgängligt och redovisat i en doktorsavhandling av Teresa Söderhjelm på Karolinska Institutet.

Vill du veta mer om undersökningen så kan du få höra direkt från Teresa hos oss den 19 november. Var där om du kan!

Med tanke på rubriken kände jag mig lite skyldig att svara på frågan ur mitt perspektiv, innan vi skiljs åt.

Det fanns ingen mystik i min UGL upplevelse. Däremot startades resan i grupputveckling med främlingar, som blev mina vänner, och detaljerna i den resan är vår unika upplevelse som stannar i vårt familjealbum.

Jag lärde mig massor om mig själv – trots att jag då varit chef i 35 år. Hur jag uppfattas. Hur jag påverkar och påverkas av gruppen, av andra individer, i olika situationer.

Lärdomar som givit mig mest? Den är svårare – det finns mycket att välja på – men ska jag välja något så är det nog att ge och ta feedback. En av de största utmaningarna i livets alla relationer som alltid kan utvecklas.

Så har du inte gått – gör det. Upplev det själv. Och tvekar du (eller chefen) så finns det numera en utvärdering.

Vill du komma på föreläsningen så klickar du på länken och anmäler dig.

Ha en fin brittsommar!
Ludde

Tags: , ,