Hållbar arbetsmiljö (OSA) på distans – workshop online
Från akut krishantering med stora språng i den digitala utvecklingen och 1,5 miljon svenskar som arbetade hemma under våren till en höst med ett nytt normalläge. Omställningen från fasta arbetsplatser och fysiska möten till hemarbetsplatser, avstämningar och samarbeten via Teams och Zoom gick snabbt för många.
Många upplever en ökad effektivitet i arbetet, vinster i minskade restider och reskostnader samt en flexibilitet som gör det lättare att få ihop livspusslet. För andra har hemarbetet inneburit en undermålig arbetsmiljö, påfrestningar utan kollegor eller en chef som stöttar
i vardagen och utmaningar att sätta gränser mellan arbetslivet och privatlivet. Med en fortsatt lång period av hemarbete ökar kraven på en god och hållbar arbetsmiljö i ett arbetsliv på distans.
Ett flexibelt och platsoberoende arbete
som är mer uppgifts- och nätverksbaserat
än arbetstidsbaserat kommer fortsättningsvis
att vara en viktig del av ett modernt arbetsliv.
Arbetsmiljölagen är dock tydlig med att påpeka att alla individer är olika och att miljön ska anpassas efter varje individs förutsättningar. Den säger också att arbetsmiljön ska vara anpassad efter sin tid och följa den tekniska utvecklingen.
Öppen workshop för dig som är chef och leder medarbetare på distans
Hur utvecklar vi en hållbar organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) i ett arbetsliv på distans?
• Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) – vad gäller och vilket ansvar har jag?
• Nya utmaningar i ett arbetsliv på distans – hur ser det ut hos dig?
• Workshop utifrån de tre huvudområdena i OSA
– Balans mellan krav och resurser
– Tillgänglighet och tillit
– Bemötande och samarbetskultur
MÅL
Ja, jag har koll på vilka krav som ställs på mig som chef utifrån OSA
Ja, jag har fått verktyg som jag kan använda i min arbetsgrupp för att utveckla en hållbar arbetsmiljö på
distans
Ja, jag har fått dela erfarenheter med andra chefer med liknande utmaningar
Tider för workshop online
Tillfälle 1 – 9/3 13.00-16.30
Tillfälle 2 – 23/3 13.00-16.30